485 мартеници в национален благотворителен конкурс

485 мартеници изпратиха участници от цялата страна за благотворителния конкурс „Мартеница бяла и червена”, който се организира от читалището в село Стража, с подкрепата на Община Търговище.

В изработването на пролетните символи се включиха деца и възрастни от Враца, Хитрино, Бургас, Русе, Попово, Добрич, Смядово, Кърджали и други.

Жури, с участието на представители на Общината, Регионалния исторически музей и читалищата избраха най-добрите мартеници в категориите: най-автентична, най-оригинална и най-голяма. Имената на победителите, впечатлили журито, ще бъдат оповестени на 1 март. Награждаването ще се състои на тържество на 10 март.

Община Търговище за първи път ще даде специална награда, с която да отличи традиционен пролетен символ и неговия създател.

Организаторите издадоха в аванс, че най-малкият участник в конкурса е 7-годишният Витан Алексиев от Кърджали. Най-възрастният пък е 87-годишната Пенка Николова от село Васил Левски.

Мартениците, участвали в надпреварата, която е и с благотворителна цел,

ще се продават на изложба – базар, разположена на „Цветарската улица” в Търговище. Средства ще бъдат използвани за възстановяване на църквата в село Стража. За ремонта й са нужни близо 100 000 лв. От тях до момента са набрани към 1/3.

На благотворителния щанд ще се продават и над 500 мартеници, изработени от доброволци за подпомагане на инициативата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл