Създадоха “хартиена кожа” с човешко осезание

Учени създадоха “хартиена кожа”, която имитира човешкото осезание. Изследователи от университета "Карл Абдула" в Саудитска Арабия са разработили базиран на хартия сензор, който реагира на налягане, докосване, киселинност и температура, подобно на човешка кожа, съобщиха от Gizmag.

Този гъвкав и преносим сензор би бил полезен за наблюдение на здравни показатели или за нов вид взаимодействие с компютри. Целта на екипа е да се създаде комерсиален продукт с първоначално медицински приложения.

Революционното устройство всъщност е създадено от подръчни материали, с "подхода на гаражното производство", по думите на производителите. Те са използвали алуминиево фолио, тиксо, гъбички и самозалепващи се листчета, като ги интегрирали на матрица от хартия и свързали с устройство, които засича промени в електрическата проходимост. За да постигнат това, изследователите са разчитали на качества на материалите като шупливост, адсорбция, еластичност и обем. Със самозалепващите се листчета те са засичали влажност, а като ги оцветявали с молив, са засичали и киселинност. Използвали са гъбичките за измерване на налягане, а с алуминиевото фолио са засичали движение. Устройството може да засича повече от един показател едновременно.

В момента екипът изчиства някои ограничения в технологията, прави тестове за издържличост при извиване и прегъване, и работи по това "хартиената кожа" да може да предава и приема информация безжично.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука