Лола ди Мола огледа дамите по сако в парламента

Проходило в света на дамската мода през далечната 1881-ва, превърнало се в истинско модно вдъхновение в ръцете на Коко Шанел, популяризирано от Джаки Кенеди през 60- те, изживяло своя моден бум през 70-те под опеката на Ралф Лорен, присъстващо сред тоалетите на всяка (надявам се!) дама... това е Негово Величество дамското сако!

Откраднатата от мъжкия гардероб дреха е преминала през толкова трансформации и варианти, че не подлежат на достоверна систематизация. Всяка жена има своя фаворит като модел, тъкан и разцветки, а наближаващите пролетни дни са най-подходящият момент за публичното им лансиране.

Да проверим как дамите от родния политически елит избират и интерпретират тази толкова функционална и интересна част от облеклото.

Новата министърка на образованието често посяга към иконичния стил на сакото тип Шанел.

Меланжът от сиво и черно с красиви орнаменти чудесно подчертава елегантната фигура, а логичното продължение на цвета в дамската чанта като аксесоар ни оставя с надеждата за логични решения и в професионалното поприще. В духа на словесните престрелки от изминалите дни, но с истинско основание обявявам г- жа Кунева като подходяща и за всеки моден пост в републиката!

Още една дама, поела наскоро тежестта на министерския пост, разходи тоалет, включващ сако. Министърът на правосъдието г-жа Захариева бе избрала ярко цветна рокля в романтична кройка, укротена от наметнато върху й произведение в черно и бяло. Елегантният модел и класическото съчетание стоят еднакво добре както в неформална обстановка, така и в строгата атмосфера на парламента. С правилния избор на сако и най- женствената рокля може да придобие делови вид. Официалният стил на черното стилето е разчупен от двуцветното решение, което между другото ще бъде особено актуално в света на обувките за идващите топли дни.

Продължаваме с дамите, седнали в министерски кресла, и така откриваме г- жа Бъчварова. Министърът на вътрешните работи също е посегнала към нюансите на червеното и към главния герой на фото сагата ни. Яркото сако върху едноцветната база от панталон и блуза определено освежава визията...

Но хубавите думи спират дотук, защото червеното определено не е цветът на г-жа Бъчварова не поради политическите й пристрастности, а така - чисто по женски. Ръждиво кафевите оттенъци в косата не се разбират и изобщо не хармонират с огъня на сакото, или поне не в този нюанс.

Като стана дума за червено, някак неусетно стигаме до депутат Корнелия Нинова, която също разходи тоалет от черна основа и свежо сако из парламента. Изборът на рокля в семпла кройка и цвят е много подходящ и ласкаещ фигурата на дамата. Студеното лилаво в сакото чудесно хармонира с цветовете на косата и кожата, визията е приятна, ненатрапчива и елегантна. Очакваме депутат Нинова да свали с чар и умения и най-застоялите се недоразумения!

Мая Манолова в подобно съчетание и грация на гимнастичка прескача канавки, надзирава строежи и води битки в защита на гражданството. Като супергерой, но с модна чанта и на токчета омбудсманът на републиката разпръсква неустоима женственост. Флоралният десен на късото сако ни препраща десетилетия назад - в ранните 90, към които не е добре да се връщаме - не само в стилно, но и в политическо отношение. Като прибавим и втъкнатите в ботушите по рибарски маниер панталони, нещата отиват към наводнение или поне модно прегрешение.

Розовата интерпретация на днешния ни герой срещаме в образа на депутат Снежана Дукова. Основата на тоалета е в любимото или поне често обличано тъмносиньо, но в модели и материи, които не са гостоприемни към розовото сако. Нито кройката на иконичната Габриел Шанел, нито нежният меланж от цветове могат да омекотят, усмирят или умилостивят синята депутатка. Сакото тясно е да удържи тоз плам и сила на съвременната воеводка!

И така от дума на дума, от снимка на снимка стигаме до върха на парламента.

И там, изложена на опасността от летящи думи, председателката г-жа Цачева демонстрира любим комплект от сако и рокля. Стоманеносивото по принцип е добър избор за русокоси дами и бойни машини, но вероятно по-плътен оттенък на този цвят би придал повече финес и стил в конкретния случай. Светлите нюанси натоварват фигурата с повече обем и размиват чертите, дори и интересният детайл като шевица в червено и черно не може да създаде необходимия контурир на фигурата. А излишните остри ъгли в предната част на сакото директно късат модни нерви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл