Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Дават работа на 1200 безработни в Северозапада

515 заболели от варицела в Търговищко тази година

Валидираха марка за София – Европейска столица на спорта  Фандъкова се закани да спре "никнещите като гъби" небостъргачи

108 бракове на романтици от цял свят в Несебър през миналата година Отсега има заявени сватби за 08.08.2018 г.

70 души от страната предлагат лого за нова гимназия 7-годишен е най- малкият участник в конкурса

Корнелия Нинова: Бойко Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция

Турската армия ще обсади Африн до дни

39 общини получиха дарение от Швейцария за подпомагане дейността на доброволците

Над 50 деца твориха в работилница за мартеници в Елена

Учени създадоха мозъчен имплант, с който парализирани могат да местят с мисълта си екзоскелет

Австралийски учени създадоха мозъчен имплант, който позволява на парализирани хора да местят с мисълта си екзоскелет, съобщава списание “Сианс е авнир”, предаде бТВ.

Това е една от многото иновации, които са разработени, за да помогнат на парализирани хора да възобновят контрола над движенията си.

Имплантът, наречен Stentrode представлява нещо като миниатюрен гръбначен мозък. Той е изобретен от учени от катедрата по невронауки в университета на Мелбърн. Широк е 3 милиметра и дълъг 3 сантиметра.

Той би трябвало да позволи на парализирани хора да контролират с мисълта си протези и екзоскелети. Резултатите от извършените тестове с животни са удовлетворителни и са публикувани в Nature Biotechnology, поясниха учените.

Те започват експерименти и върху хора, като доброволци, подбрани от Кралската болница и болницата “Остин” в Мелбърн, ще го изпробват до 2017 г.

Целта е благодарение на връзката между мозъка и импланта пациентите да успеят да контролират екзоскелет с мисълта си. Гръбначният мозък предава информация от главния мозък до останалата част от организма и от там до главния мозък посредством нерви.

Тази комуникация в едната посока позволява на главния мозък да контролира организма, а в другата му дава възможност да изпраща до мозъка сетивна информация, свързана например с болка.

Stentrode играе ролята на гръбначен мозък, който пренасочва мозъчни сигнали към протезата.

Пациентите с увреден гръбначен мозък съхраняват свързания с ходенето мозъчен сигнал, дори ако той не може да бъде предаден на крайниците, уточни невроложката д-р Кристин Кинг от Калифорнийския университет в Ървайн.

Целта на импланта е да улови тези сигнали във вътрешността на кръвоносен съд, който отговаря за мускулната активност и движенията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.