Все по-млади хора се самоубиват, обучават личните лекари да помагат при депресии

Все по-млади са хората, които посягат на живота си. Преди 10 години пълното отчаяние е застигало предимно над 50-годишните българи, а сега мъжете са средно на 47, а жените – на 37 години, съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи към здравното министерство.

Според статистиката жените правят опити за самоубийство по-често, а всеки десети завършва фатално. Най-рисковата възраст е между 18 и 30 години, а най-уязвимата група са безработните и социалнослабите, младежите със зависимости, самотните възрастни хора.

От центъра съобщиха, че данните за самоубийствата ще се събират по нов начин и прецизно ще се анализират. Ще се работи и за овладяване на агресията и автоагресията сред децата в училище, особено в горните класове.

20% от българите веднъж или повече пъти в живота си са преживели психично разстройство, сочат данни от проучването ЕПИБУЛ (Международно изследване на честите психични разстройства). Често пъти хората търсят лекарска помощ заради тревожност, страх или чувството, че получават инфаркт.

Личните лекари ще бъдат обучени да разпознават симптомите на тревожност и депресия и вместо към кардиологични или други изследвания и консултации, да насочват пациентите към навременна психиатрична помощ. Обучението е част от проекта „Подобрени услуги за психично здраве” на Националния център по обществено здраве и анализи, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм.

2000 общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници в момента се обучават на знания, умения и чувствителност за ранно разпознаване на симптомите на депресия, тревожност и рисково самоубийствено поведение. 70% от направилите опит да сложат край на живота си са посетили по някакъв повод личния си или друг лекар две седмици преди това. В редица случаи забавянето на вярната диагноза се е оказало фатално.

Сред предупредителните сигнали за самоубийство са продължителна тъга, агресивно поведение или импулсивност, както и липса на енергия, лош сън, загуба на апетит, рязка промяна на теглото. Застрашените хора се чувстват самотни, отхвърлени, изпитват тъга или вина, тревожност, стрес, безпомощност. Най-честите причини за опит за самоубийство са проблемите в семейството и приятелския кръг, раздялата, загубата на близък човек. След тях се нареждат безработицата и финансовите проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве