След спортистите еколозите наругаха и президента

Водачите на зелената партия го сравниха с женски полов орган, бил „популист” и „неприятел”

Малко след като наругаха най-великите живи български спортисти, лидерите на ПП Зелените доказаха, че прозвището „екоталибани” дори подценява тяхната фанатичност. Президентът Плевнелиев реши да предприеме действия по забраната за безразборно къмпингуване, като прати закона за становище в Конституционния съд.* Това е мощна институционална подкрепа за зелените и директно заставане срещу държавната политика на правителството. Но тъй като Плевнелиев не се съобрази 100% с нарежданията, които зелената централа му даваше, той също беше наруган. Откъде накъде няма да слуша зелените си господари и кръга „Капитал”, който вече открито застана зад екоталибаните?

Макар и спорен като политически интегритет, ходът на Плевнелиев в този случай не е лишен от юридическа логика. Член 55 на конституцията постановява, че: „Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.” Регулацията на къмпингуването може, от една страна, да се изтълкува като ограничаване на това право, но от друга може да се твърди, че хората запазват своето право да се разхождат и да черпят вдъхновение от природата, но трябва да спазват определени правила и определени граници при продължителния си престой. Конституционният съд е малко вероятно да спре закона, но сезирането му не е лишено от институционална логика. Тук трябва да отбележим, че дефинирането на „права” и „задължения” в българската конституция е отколешен проблем, който периодично залага бомби в сектори като здравеопазването (както също видяхме наскоро). Разбира се, изниква и въпросът защо Плевнелиев така се разбърза да сезира Конституционния съд по искане на зелените и „Капитал”, а напълно проспа аналогичния казус с реформата на Москов и конституционното „право” на достъп до медицински грижи. Но това е друга тема.

Малко след като удари такава мощна подкрепа на „зелената” кауза, Плевнелиев научи от първа ръка какво означава старата българска мъдрост „храни куче да те лае”. Вождовете на зелените веднага му скочиха, тъй като не се бил съобразил 100% с техните заповеди. Бивш съпредседател на зелените се подигра с него, наричайки го „слива с доматен сок”, правейки алюзия с женски полов орган и страхливостта, която той символизира в разговорния език. Друг бивш съпредседател на зелената партия го обвини, че е популист, неприятел и не бил вече неговият президент.

Вулгаризмът и цинизмът на псевдоеколозите в България достигна нечувано и невиждано ниво. Обидите по адрес на българските спортни легенди и президента говорят само за едно - отчаяние и безсилие. Те произтичат от факта, че обединението на Радан Кънев с ПП Зелените е обречено още преди своето зачатие. Това започва да изнервя не само политиците от двете лилипутски партии, но и техния кукловод - боса на „Капитал”. Ако не успее да получи нов политически чадър за прикриване на далаверите в неговия финансов холдинг, олигархът в сянка е заплашен не просто от осветяване, но и от затвор. Или най-малкото от ново изгнание в Сингапур.

* Още от 1998 г. под натиска на еколозите в Закона за защитените територии е абсолютно забранено "бивакуването извън определенитe за това места". Сега същите хора протестират, че някой им ограничава правата. Защото в новият закон за туризма, за да се предотврати мръсотия, найлонови отпадъци и палежи, е предвидено в планините да е забранено опъването на палатки, където ти скимне. Това двуличие е тяхна запазена марка. Поведението им зависи от това каква поръчка изпълняват и в чий интерес. Сега имат задача да клатят правителството на Бойко Борисов по всякакъв повод. Дали нещо е истина или не няма значение важно е шум да се вдига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари