Започва реставрацията на Голямата базилика в Пловдив с 4,9 млн.лв. от "Америка за България"

"Америка за България" депозира в Община Пловдив проект за укрепване, който е част от проектната документация за разкриване на северния кораб на Голямата Раннохристиянска епископска базилика на Филипопол, която ще бъде извършена с 4,9 млн.лв., осигурени от фондацията. Общината пък участва в проекта с облагородяването на градската среда.

"В северния кораб планираме изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала "Свети Лудвиг", уточни кметът Иван Тотев. Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между бул.

"Цар Борис Трети Обединител" и "Княгиня Мария Луиза" и оформянето на красиво площадно пространство, като дейностите по бъдещия музей трябва да приключат до есента на 2018 г. За да могат да стартират проучвателните и реставрационни дейности излазът към бул. "Цар Борис Трети Обединител" покрай католическия храм ще бъде затворен, като до месец проектът ще бъде съгласуван с КАТ, а маршрутът на автобусна линия №9 от градския транспорт ще бъде променен и пренасочен през ул. "Капитан Райчо".

Епископската базилика е проучена само частично, след като е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив между 1982 и 1986 г. Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици, с обща дължина от 86.30 м и широчина от 38.5 м. Създадена е през IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България, а за паметник на културата е обявена през 1985 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции