Премиерът открива US-завод край Пловдив за $40 млн. и с 1500 нови работни места

Премиерът Бойко Борисов ще пристигне в петък в 10.30 часа в землището на пловдивското село Царацово (община Марица), за да открие новия завод на световния лидер в производството на сензори за автомобилната индустрия "Сенсата Технолоджис".

Това ще е вторият завод на американския концерн у нас след този в Ботевград, като инвестицията край Пловдив е за $ 40 млн., а разгърнатата застроена площ възлиза на 68 000 квадратни метра. Това е вторият по мащаби завод на "Sensata" в света, като по-голям има само в Мексико, допълниха от компанията. Оттам твърдят, че в рамките на 2 години "Сенсата Технолоджис" ще открие 1500 нови квалифицирани работни места край Пловдив. Там ще се произвеждат електрозащитни и сензорни устройства с приложение в автомобилната индустрия, самолетостроенето, строителната техника и др. С откриването на втория завод край града под тепетата България пък ще стане един от основните двигатели в световен мащаб на концерна "Сенсата Технолоджис", който произвежда около 1,4 млн. различни артикули.

"Сенсата Технолоджис" стъпи в България през 2011 г., когато закупи белгийската компания "Sensor-Nite" от групата "ELEX" за 225 млн. евро. Първият завод на американския концерн у нас е в Ботевград, където се произвеждат температурни сензори за гиганти като "Фолксваген", "Даймлер", "Волво", "ФИАТ" и "Дженерал Мотърс". Към днешна дата в завода в Ботевград, в който само за тази година са направени инвестиции за $ 15 млн., се произвеждат десетки милиони датчици годишно. Общо 1850 души работят в завода в Ботенград и бизнес центъра на "Сенсата Технолоджис" в София, където има инженерингов екип и организация за обслужване на клиенти в Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции