НАП: Съдят почти 5 000 души годишно за данъчни престъпления

Почти 5 хил. души биват съдени на година за данъчни престъпления, заяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров пред БТВ.

Той припомни, че днес, 3 май, е последният ден за подаване на данъчни декларации.
„За тези, които все още не са подали декларациите си, могат да отидат в клон на НАП, откъдето да си вземат идентификационен код. Така ще удължат срока си до полунощ”, поясни Бъчваров.

Предвидената санкция за неподадена декларация е 500 лв., а за допусната нарочно грешка - 1000 лв. Бъчваров смята, че става дума за около 15 хил. души, които все още не са подали данъчните си декларации, но спазването на закона се превръща в практика у нас.

„Тази година една трета от всички декларации са подадени онлайн. Забелязват се положителни тенденции – броя на подалите се е увеличил с 4%, а на тези онлайн – с около 30%”, подчерта той.

Националната агенция по приходите прави ежемесечни проверки на състоянието на някои граждани. „Където има несъответствие – човека е декларирал минимална заплата, а притежава къща с басейн правим ревизия, включително и на платените данъци за последните пет години”, поясни говорителят на НАП.

В посткомунистическите страни силовото налагане на закона е по-желано. Това, което съм забелязал и в европейските данъчни системи, и по света е, че данъчните системи работят добре, когато има доверие в обществото”, изтъкна Бъчваров.

Тoй разкри, че НАП са изискали от българския партньор в разкриването на Панамските документи съдействие и информация за българските граждани, чиито имена са попаднали в изтеклите документи.

От там ги препратили към централата на Международния консорциум за разследваща журналистика във Вашингтон, от където все още очакват информация, но НАП са започнали проверка по имена, които вече бяха разпространени в медиите като свързани с т.нар. Панамски документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари