Една пета от растителните видове в света са застрашени от изчезване

Една пета от растителните видове в света са застрашени от изчезване, предупреждава докладът "Състоянието на растенията в светa".

Това е първият по рода си доклад и е изготвен от 80 експерти под ръководството на Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

Основните заплахи за растенията са земеделието и изсичането на дървета, в резултат на които се унищожават техните хабитати.

Авторите на доклада отбелязват, че на науката са известни общо 391 хил. растителни видове – от миниатюрни орхидеи до гигантски секвои. 31 хил. от тях имат документирана употреба като лекарства, храна или строителен материал.

Около 2000 нови типа растения се описват от учените всяка година.

Много части на света обаче страдат от бързи промени с цел да се създадат условия за нови ферми и градове. Освен прочистването на терени със земеделска и урбанистична цел, предизвиканото от човека глобално затопляне също е рисков фактор за растителните видове.

Кейти Уилямс от Кралската ботаническа градина казва, че заради бързите промени и увеличаването на глобалното население, учените трябва да подходят прагматично и да помогнат за идентифицирането на районите по света, които е най-наложително да бъдат опазени, предаде БТВ.

Коментари

Задължително поле