Празник на японската култура организират за деветнадесети път във ВТУ

Празник на японската култура ще се проведе за деветнадесети път в събота във ВТУ "Св.Св.Кирил и методий". На събитието ще присъства посланикът на Япония у нас Такаши Коидзуми.

По време на празника ще има демонстрации по приготвяне на соба /б.а.японски спагети от елда/ и японски хартиени кукли. От традиционните спортове ще бъдат представени киокушин кан карате, кендо и иайдо. Предвижда се презентация за японска музика. Любителите на японските анимационни герои пък ще се насладят на Косплей състезанието. Както обикновено, във фоайето на Аулата на университета ще бъдат разположени работни щандове с оригами, калиграфия, Го, кимона, играчки, ръчно изработени бижута, пиксел арт и др. Гостите ще могат да опитат онигири /б.а.оризови топки/, соба и мейд кафе. За първи път ще има изложба на бонсай.

Във ВТУ японски език се изучава от 1993 г. като втори език на специалността "Приложна лингвистика". Изучаването на езика започва със съдействието на Японското посолство и JICA/JOCV, като първите преподаватели са доброволци по тази програма. Първият випуск се дипломира през 1998 г. и от тогава до сега всяка година завършват около 10 специалиста по японски език и култура, степен Бакалавър, квалификация "Преводач".

"Студентите от специалността показват отлични резултати на ежегодно провежданите Изпит за ниво на владеене на японски език JLPT, Конкурс по ораторско майсторство на японски език, Изпит на японското Министерство на образованието за едногодишна стипендия, и др. Почти всяка година наши студенти посещават Япония по различни програми или като награда за отлични постижения на изпити или конкурси", обясниха от ВТУ.

Великотърновският ВУЗ има сключени двустранни споразумения с Институт по технологии в Нагоя, Университет Киоай Гакуин, Университет Бункьо Гакуин и Университет Кокушикан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура