Призивите за закриване на офшорните зони са вреден популизъм

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Ако политиците в България искаха да спрат мръсните пари, щяха да забранят анонимните компании да участват в обществени поръчки

Бизнесът предпочита тези места заради върховенството на закона

Покрай шумния скандал “Панама пейпърс” светът се поразтърси. Едни политици си тръгнаха, други бяха компрометирани, трети се плашат дали имената им ще се появят в публичното пространство. Това е проблем на политиците, съдебната система в собствените им държави и търпимостта на хората. Покрай този скандал обаче се започна атака към офшорната система - пламенно и патетично, без познаване на материята. Щетите от некомпетентността обаче са значително по-големи за икономиката на света от обикновените злоупотреби на отделните политици.

Всякакво изказване от страна на хора като лидера на ПЕС - г-н Сергей Станишев, че трябва да се затворят всички офшорни зони по света, е пълен популизъм. Нещо повече - то е невъзможно поради една много проста причина. Има над 40 държави по света, които са позволили на техни територии да има офшорни зони. За да се затвори една офшорна зона, решение може да вземе само правителството в държавата, в която е офшорната зона. Сред тези над 40 офшорни зони вече има и четири американски. Едно време беше единствено щатът Делауеър, но днес офшорна компания може да си отвори човек и в Невада, Уайоминг и Южна Дакота. Сега се създадоха нови зони. Има зони също и в Европейския съюз, които имат такова законодателство - Австрия, Холандия, Лихтенщайн, няколко английски острова в Ламанша. Има дори тенденция за разширяване на офшорните зони в Европа, защото все повече държави искат да създадат подобни територии под собствена юрисдикция. Така че идеите да се закрият “офшорките” е някаква фантасмагория. Това са нереалистични искания, невъзможни за изпълнение и най-вероятно имат за цел да влияят върху неособено грамотен икономически електорат.

Има две основни причини за съществуването на такъв тип зони. Първата е очевидна и най-много дискутираната - ниските данъци. Това е така, но и в България има ниски данъци, но както всички виждат, тук няма хиляди чуждестранни инвеститори.

И тук идва втората много важна причина. В тези зони има безусловно върховенство на закона. Там правната система е или англосаксонска, или немска. За всеки бизнесмен е достатъчно, че през годините и съдилища, и съдии са доказали, че работят безукорно и законът е над всеки друг интерес. И съдиите обикновено са завършили световноизвестни университети. Много инвеститори използват тези зони, защото знаят, че ако се стигне до спор, този спор ще бъде решен спрямо закона бързо и ефективно.

По отношение на приказките, че през офшорните зони българите са криели много данъци, има много ясно неразбиране как може да се инвестира в една офшорна зона. Първо, един българин, за да вложи пари в офшорна зона, трябва да се случат едно от двете неща. Той да си е изкарал парите в България, да си е платил всички данъци и след това по банков път да си е изпратил парите в офшорна зона. В това няма нищо незаконно.

Вторият вариант е да е получил някаква комисиона или подкуп от някого, на когото е свършил работа. И точно при тази втора хипотеза е морален и законов проблем, защото това са пари, генерирани от корупция. Но пак не виждам как българската администрация може да спре този проблем. Ако някой политик или някой наркотрафикант трябва да получи неофициално пари, ако не могат да му се дадат през офшорна зона, ще му се дадат кеш в България или където пожелае по света. И по този начин се разбива на пух и прах тезата, че ако се затворят зоните, щяло да се намалят черните пари.

Ще дам пример с Каймановите острови, защото те много често се спрягат в публичното пространство. Там има над 20 хиляди клонове на регистрирани по света банки, включително съм убеден, че няма значима европейска банка, която да няма представителство там. Защо го правят това нещо? Точно поради факта, че данъците са ниски и че съдът ще реши всеки спор безпристрастно.

Има и трета причина, заради която фирми инвестират е чужбина през офшорни зони. Холандия от години се води най-големият инвеститор в България. Едно време това беше Кипър, но те се отказаха от статута си на офшорна зона. Холандия има т. нар. BV регистрация (Besloten Vennootschap), при която, ако фирма не извършва дейност в Холандия, тя плаща много ниски данъци. Тъкмо затова Холандия, по данни на БНБ, е най-големият инвеститор в България, а може би и в много страни в Европа. Американски, немски, френски компании - казвам го от личен опит, са инвестирали в България през Холандия.

И аз мисля, че има политици - и не само политици, които имат доходи в чужбина, придобити от корупция и които ги инвестират в България, като минават през офшорни зони. Това е нещо, върху което трябва да се фокусира държавата.

Какво трябва да се направи, за да се реши този проблем, ако някой има воля за това?

В офшорните зони може да се регистрират два вида фирми. Единият вид е неанонимна фирма - някой си регистрира компания, например в Делауер, САЩ с името си, с всички необходими данни. Ако тази фирма реши да инвестира в България и НАП например иска да види кой точно е собственикът, отваря регистрите и вижда, че собственикът се казва така и така. Много от западните фирми, които са вложили пари в нашата икономика са го направили точно по този начин, но независимо през коя зона са минали, нашата администрация може да погледне в регистрите и да види кой е т.нар. ultimate beneficiary - крайният собственик.

Когато регистрираш анонимна компания, ако тя инвестира в България, администрацията няма да разбере кой е крайният собственик, а ще стигне до някой администратор - адвокат или счетоводител. Това позволява у нас да проникнат пари от тъмния сектор, пари от корупция, от престъпна дейност. Това не може да бъде унищожено като световна практика, но ако България иска тези компании да нямат достъп до публичния сектор, трябва да се приеме закон, който забранява бизнес с държавата, обществени поръчки, търгове, концесии и приватизация да могат да участват анонимни офшорни компании, както и български акционерни дружества с акции на приносител. Тогава българската държава ще знае кои са крайните собственици на инвеститорите у нас. Това нещо обаче дори не се дискутира, което ме кара да си мисля, че много политици имат сметки и пари в офшорни зони.

Макар и не много често, но все пак се чуват гласове, че трябва да се забрани на всички офшорни компании да инвестират у нас. Това не трябва да се допуска, защото ако се случи, ще имаме сериозен проблем - много чуждестранни инвеститори ще изключат въобще България като възможна инвестиционна дестинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи