Гняв в Русия: Политиците в Брюксел ни отнеха победата на Евровизия

Коментарите в Москва за отминалото издание на престижния конкурс „Евровизия“ са разнопосочни, като преобладават негативните и умерените. Според руските медийни експерти, песента на техния участник в "Евровизия" Сергей Лазерев е била изборът на европейските зрители, което според тях доказвало, че Европа желае Русия, но политиците в Брюксел са направили всичко възможно това да не стане, информира БНР.

Коментаторите в преките студия след края на „Евровизия" заявиха, че професионалното жури е било измислено от организаторите, за да спре Русия да победи. Известният руски изпълнител и продуцент на тазгодишния участник на Москва във фестивала, Филип Киркоров, каза, че ако правилата са били както през 2008 г. в Белград, където се проведе "Евровизия", то тогава Русия е щяла да повтори успеха на Дима Билан, които доведе фестивала в Русия.

В коментарите по време на гласуването, между водещите по телевизионния канал "Русия 1", се даваха позитивни оценки на българската песен и на Поли Генова, като не рядко я определяха като отлична. Още преди началото на конкурса Филип Киркоров направи прогноза, че България може да изненада всички и че песента й има много хубаво звучене.

Не липсваха и политически коментари, свързани с конкурса и украинската победа в "Евровизия". Според повечето руски наблюдатели, които все пак признаха превъзходството на украйнската изпълнителка Джамала, се открояваха тезите, които твърдяха как при евентуална победа на Русия на "Евровизия", всички европейски страни са щели да бъдат поставени в особена ситуация да решават дали да участват в организиран от Москва фестивал. Сега тази дилема вече я няма, обобщи едно от музикалните руски издания и предстои да видим какъв домакин ще бъде Киев и дали ще повтори шведското издание, което тук беше оценено като невероятно от организационна гледна точка.

Коментари

Задължително поле