Ново еволюционно разкритие: Организмите са започнали да "растат" преди повече от 1 млрд. години

Снимка: Pixabay

Според нови китайски данни животът вече е бил организиран на големи групи от клетки преди повече от 1 милиард години, пише Би Би Си.

Формите на живот с големина, измерима на сантиметрова линия, са били съхранени и намерени в силициеводиоксидна седиментна скала в северната китайска област Яншан. Учените ги датирали на 1.56 милиарда години.

Досега доказано най-старите вкеменели организми са на възраст 635 милиона години.

Но най-новите образци са поне на два пъти повече години.

Непознатите досега организми са част от еукариотите, които днес формират всички организми от едноклетъчните амеби до растенията, гъбите и животните.

Професор Андрю Нол от Харвард, който е и съавтор на проучването, все пак уточнява, че откритото в китайския фосил е огромен организъм, но това не означава, че е сложен, а това е важно разграничение.

Намерената форма на живот е била част от морския свят, вероятно е живяла по бреговете на древните океани и има поразителна прилика с някои днешни водорасли. Изглежда също така са използвали фотосинтезата за да се хранят, процес, който се използва от растенията, някои бактерии и други прости организми, те превръщат слънчевата енергия в химическа енергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука