Подготвят внушителна торта от суджук за празника на месното изкушение в Г. Оряховица

Снимка: Уикипедия

Огромна торта от суджук ще бъде направена специално за традиционния празник на месното изкушение, който се провежда всяка година в Горна Оряховица. Нестандартното изделие ще бъде в човешки ръст и от него ще могат да опитат всички граждани и гости, издадоха организаторите на атрактивното събитие.

От 3 до 5 юни в железничарския град ще се проведе десетото издание на Празника на горнооряховския суджук. “Изключително приятно е да отбележим, че всяка година надграждаме постигнатото до момента. Така празникът излезе от рамките на градско събитие и придоби национална популярност”, каза директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов.

За първи път Празникът на суджука ще се проведе в 3 дни. Атрактивни състезания, игри, концерти и кулинарни изкушения предвижда богатата програма. На 3 юни от 16 ч. в парк “Градска градина” ще се проведе традиционният Регионален преглед на старата градска песен “Божури”, а така също концерти на Здравко Мандаджиев и на Цветелина Добрева.

На следващия ден от 11 ч. официално ще бъде открит Празникът на горнооряховския суджук, като в него ще се включат официални гости и самодейни състави. Програмата за деня включва суджукарско надиграване, много забавления, кулинарно шоу, фестивал “Фолклорна броеница” и концерт на Орхан Мурад.

На 5 юни освен игри и фолклорни изпълнения, на сцената в парк “Градска градина” ще излязат оркестър “Експрес Бенд” и Нелина. Пъстрата програма ще завърши с празнични илюминации.

По време на празника Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде отворен за всички желаещи, които искат да разгледат единствената по рода си изложба, посветена на месното изкушение. Само за една година атрактивната експозиция са разгледали над 2 000 души от цялата страна. Ще бъде отворен и специален щанд, където ще бъдат предлагани сувенири- ключодържатели, магнити, тениски и дъски за рязане на суджук.

Статистиката показва, че за 10 години уникалното събитие е било посетено от над 50 000 души, които са изяли почти 10 тона суджук и са изпили 30 хиляди литра бира. Миналата година организаторите поставиха рекорд с направения 60- метров деликатес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл