Лек срещу бели коси разработват в САЩ

Разработват се медикаменти срещу проблеми с пигментацията.

Приемайте цинк срещу оплешивяване и косопад

Терапията ще помага и при нарушения на пигментацията като витилиго

На базата на научно откритие, което обяснява загубата на пигментация, специалистите могат да разработят терапия срещу побеляването на косата, както и срещу кожни проблеми като витилиго.

При лабораторни проучвания в медицинския център “Лангон” в Ню Йорк, САЩ, са били изследвани клетъчните пътеки на човешки и миши клетки от кожата и космите. Учените установили, че контролът на въпросните биологични единици се регулира от две сигнални клетъчни пътеки, които имат ключова роля по отношение на образуването на клетки в кожата и косата. Според специалистите именно в тях се крие основата на проблема с обезцветяването. Промяната в тези пътеки влияе на количеството на формирания пигмент.

Това откритие може да доведе до разработването на медикаменти, които да се борят с кожни нарушения, свързани с образуването на пигментация в кожата, като витилиго. Могат да са от полза и срещу побеляването на косата.

При мишките, когато клетките се отглеждат с дефицит на една от тях, козината посивява преждевременно.

В по-нататъшния ход на изследването станало ясно, че стимулирането на потиснатата клетъчна пътека води до повишаване на пигментацията от страна на меланоцитните стволови клетки. Това повишаване е 15 пъти в рамките на само 2 месеца, а резултатът е хиперпигментация.

Проучването показва, че сигнализиращите клетъчни пътеки имат много важна роля в растежа и регенерацията на определени пигментни клетки на кожата и косата. Блокирането на тези сигнали вреди на растежа на стволовите клетки и ги оставя да съзряват като обикновени меланоцити.

Междувременно нови проучвания се съсредоточават и върху влиянието, което цинкът оказва на косата. Освен че е необходим за растежа и възстановяването на организма, той участва в синтеза на няколко важни хормона и стотици ензимни реакции. Този микроелемент стимулира растежа на косата и може да помогне за успешното справяне с оплешивяването.

Дерматолози от университета в Хамбург доказват, че при наличието на косопад и начални фази на оплешивяване, приложението на препарати с високо съдържание на цинк има висока ефикасност. Заключението е на база шестмесечен курс на лечение на 108 пациенти, страдащи от косопад, при което доброволците приемат доза цинков сулфат от 10 г три пъти на ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука