Учен от Токио създаде електронна кожа

Факсимиле: CNN

Такао Сомея, учен от Токийския университет, е изобретил електронна кожа, която може да подобри диагностиката на редица заболявания, предаде CNN, цитирани от БНР. Кожата е изключително тънка и лека, но в същото време на практика неразрушима.

"Екипът ни разработи електронна изкуствена кожа, която всъщност е изключително разтегателна и подобна на животинската, но осеяна със сензори, които могат да засичат температурата и разпределянето на натиск. Комбинирането на електронната кожа с текстил би трябвало да бъде една от постижимите цели. Например чрез продължителното наблюдение на сърдечния ритъм се надяваме да можем да предскажем появата на инфаркт", сподели ученият.

Той се надява в бъдеще лекарите да носят електронната кожа под формата на ръкавица и чрез нея да могат да засекат дори най-малкия тумор в организма на пациента, което ще намали необходимостта от допълнителни изследвания, рентгенови снимки и ехографии.

В допълнение, ще има възможност много заболявания да бъдат откривани при рутинни прегледи, преди да са достигнали опасна фаза на развитие. Електронната кожа ще може да бъде и част от дрехи, които хората да носят, когато спортуват, така че да бъдат засечени дори ранните симптоми на инфаркт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука