Откъде някои птици са получили своите ярки червени цветове?

Нови изследвания са идентифицирали генетичен ензим у птиците, който преобразува жълтите пигменти от тяхната храна в червени пигменти по клюновете, перата и кожата им. Червеният цвят е много важен за птиците, защото играе активна роля при чифтосването, защитата и демонстрацията на генетични качества, предаде "Фокус".

Проучването, публикувано в Current Biology, показва ген, който е отговорен за червената пигментация при птиците. Изследването, направено от португалски еволюционен биолог, американски биохимик и биолог от Вашингтон, сравнява опитомени жълти и червени канарчета. Развъдено преди почти един век, канарчето с червен фактор е кръстоска между опитомени жълти канарчета и дива червена скатия.

„Открихме ген, който кодира ензима, позволяващ превръщането на жълто в червено при птиците“, казва един от авторите на проучването. „За да произвеждат червени пера, птиците превръщат жълтите хранителни пигменти, известни като каротеноиди, в червени пигменти и след това да ги депозират в перата си“, добавя той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука