Предизвестеното беззаконие на селските деребеи

Кметът на Галиче Ценко Чоков може да подпали и цялото село, но и това ще мине като хроника от неизвестен автор

Навръх 24 май - Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, една от новините в информационния бюлетин е, че в село Галиче отново бяха запалени коли на опонентите на местния кмет и отново липсват каквито и да било връзки и доказателства. И тъй като тук отдавна никой не се интересува от просвета и култура, дори и българска, запретнах ръкави и седнах да пиша статия за кмета на село Галиче със звучнотo народно име Ценко Чоков.

Историята за всички е ясна като бял ден. Докато колите на опонентите по незнайни причини горят, Ценко Чоков празнува с приятели на маса, покрита с тънки мезета и гъсти винени пaри. Празнува, разбира се, настъпващия празник 24 май. А това, че човекът има екзотична визия и прилича на злодей, изваден от треторазряден деветдесетарски филм ,не го прави виновен. И дори случайно той да има нещо общо с тормоза над съгражданите си и политическите си врагове, за което нито в предишни подобни случки, нито в настоящата има каквито и да било доказателства, това не би било новина и никой не би се заинтересувал или възмутил. Средностатистическият човек няма да се плесне по челото и да го обяви за сензация.

Защо се получава така ли?

Защото във всеки учебник по журналистика пише, че новина не е когато куче ухапе човек, а когато човек ухапе куче. От кучето се очаква да хапе и това е нещо нормално. Нормално е и това, което се случва не само в Галиче, но и навсякъде в България. Хората не очакват нито от кмета Ценко Чоков, нито от държавата да се държат различно от това, както се държат в момента. В България отдавна е нещо нормално гледката на деребействащ местен феодал, недосегаем за закона и апатичните власти, които гледат встрани. От началото на прехода до наши дни, хората обилно са се нагледали на подобни истории. Те присъстват в живота им ежедневно. И на работното им място под формата на опростачени, докопали се някак до позицията си шефове, и в панелните блокове под формата на вилнеещи в идиотизъм съседи, и на пътя под формата на нахални шофьори, незнайно как купили си тези коли.

Дайте да си говорим честно. Не само никой не се възмущава от тези хора, ами те се ползват със страхопочитание и уважение сред голяма част от народа. Българинът харесва и уважава такъв тип - своеобразни народни хора, нахални, предприемчиви, докопали се със зъби и нокти до баницата и живеещи с размах. Техните дебели златни кръстове на врата и лъскави коли подмамват младежите. Тяхната официална религия - светски материализъм, печели привърженици. Има, разбира се, в България останали маргинализирани интелектуалци (познати още сред народа като „пикливи интелектуалци“), които четат умни книжки и възмутено размахват бледни анемични юмручета, ставайки свидетели на такива несправедливости, но отдавна никой нито им иска мнението, нито им обръща внимание, нито се съобразява с тях. Лъвската част от българската младеж бодро къса и хвърля салфетки по заведенията.

Прави ли нещо нередно кметът Ценко Чоков в село Галиче или който и да е кмет, е последното нещо, за което ще седне да разсъждава средностатистическият български гражданин, особено ако не е засегнат лично. И ако все пак някакво чувство съпътства хората, то е по-скоро завист, че някой друг, а не те, се е докопал до тиквеника и яде. Тук хората много повече се развълнуваха от това, че Поли Генова стана четвърта на Евровизия. Ето това беше сензационно! Умът ми не го побира - как стана! А да крадеш пари от онкоболни деца, е естествено. Очакваше се.

В България сензационна новина би било, ако изведнъж се окаже, че парите от КТБ не са откраднати, а са дарени за построяване на училища, детски градини или са отишли за лечение на деца в неравностойно положение. У нас сензационна новина ще е, ако националният ни отбор се класира на световното по футбол. Наистина сензационна новина за всички би било, ако чуем, че Ценко Чоков е организирал четене на стихотворенията на Христо Ботев на връх 24 май. А иначе... така всичко си е естествено.

Лошите новини не впечатляват

В България отдавна никой не се впечатлява от лошите гротески новини. Никой не го интересува новината, че са разкрити схеми за възможно източване на Фонда за лечение на онкоболни деца в чужбина(!). Има ли, няма ли виновни. Никой не го интересува кой и как открадна парите от КТБ, които той самият, обикновеният човек ще трябва да връща. Хората съвсем простодушно и искрено не се интересуват излъгал ли е министър Москов за ваксините от Турция. За хората всичко това е нормално.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи