Кмет и фолк певец връщат парите за къщи за гости 158 проекта възстановяват пълната сума

Наводнението във Венеция е повредило мозайки и колони в катедралата Сан Марко

Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

ТУ-Пловдив представи реактивна крилата мишена за НАТО-пилоти на „Хемус 2016“

Единствената българска крилата мишена с реактивен двигател, използвана при стрелби на полигона край Шабла от летци на НАТО и и от противовъздушната отбрана на БА може да се види на щанда на Технически университет-Пловдив по време на изложението „Хемус 2016“. Освен високоскоростните летящи мишени за ВВС от ТУ-Пловдив представят и един много по-лек, но също така бърз дрон, предназначен само за наблюдение и разузнаване.

„Крайната цел на нашите разработки е да създадем научен продукт – връх на постиженията в тази област. Нашият интлектуален продукт може да се използва в много области на националната индустрия, включително и за военни нужди“, коментират доц. Христо Панайотов от катедра „Авиационна и транспортна техника“ и главен асистент Стоян Аврамов.

Двамата учени от ТУ-Пловдив считат, че техните разработки могат да дадат начален старт на бизнеса на малки компании, които да се включат с производство на части и възли за бързо развиващата се индустрия с дронове. „Първоначалният инвестиционен праг за влизане в този бизнес се снишава, защото вече не е нужно да имаш големи машини и здания, а са достатъчни идеи и разработки в технологиите за управление на дроновете, апаратури за контрол на полета и апаратури за безопасност“, твърди Стоян Аврамов.

Новата индустриална ниша на безпилотните летателни апарати е толкова голяма, че няма нито една фирма в света, която сама да се справя с разработването, производството, сглобяването, изпитанията и маркетинга на автоматични безпилотни летателни апарати, допълва доц. Христо Панайотов.

На „Хемус 2016“ ТУ-Пловдив показва и „военни роботи“, които чрез система от сензорни мрежи да откриват зони с радиация и замърсявания с бойни отровни вещества. Хъбът, разработен от екипа на проф. Андон Топалов, в който са включени и студенти, има 7 сензора за различни физически величини. Роботът, върху който е монтиран хъбът, може да предаде информация от сензора, открил отклонения от нормалните физически величини на войник или на професионален оператор.

За първи път на щанда на ТУ-Пловдив е представена и мобилна платформа с 4 автономно задвижвани „шведски“ колела, която във всеки момент може да се движи във всяко направление по терена. Платформата може да се управлява дори с мобилен телефон, а идеята затова е на студенти от ТУ-Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.