ТУ-Пловдив представи реактивна крилата мишена за НАТО-пилоти на "Хемус 2016"

Единствената българска крилата мишена с реактивен двигател, използвана при стрелби на полигона край Шабла от летци на НАТО и и от противовъздушната отбрана на БА може да се види на щанда на Технически университет-Пловдив по време на изложението "Хемус 2016". Освен високоскоростните летящи мишени за ВВС от ТУ-Пловдив представят и един много по-лек, но също така бърз дрон, предназначен само за наблюдение и разузнаване.

"Крайната цел на нашите разработки е да създадем научен продукт - връх на постиженията в тази област. Нашият интлектуален продукт може да се използва в много области на националната индустрия, включително и за военни нужди", коментират доц. Христо Панайотов от катедра "Авиационна и транспортна техника" и главен асистент Стоян Аврамов.

Двамата учени от ТУ-Пловдив считат, че техните разработки могат да дадат начален старт на бизнеса на малки компании, които да се включат с производство на части и възли за бързо развиващата се индустрия с дронове. "Първоначалният инвестиционен праг за влизане в този бизнес се снишава, защото вече не е нужно да имаш големи машини и здания, а са достатъчни идеи и разработки в технологиите за управление на дроновете, апаратури за контрол на полета и апаратури за безопасност", твърди Стоян Аврамов.

Новата индустриална ниша на безпилотните летателни апарати е толкова голяма, че няма нито една фирма в света, която сама да се справя с разработването, производството, сглобяването, изпитанията и маркетинга на автоматични безпилотни летателни апарати, допълва доц. Христо Панайотов.

На "Хемус 2016" ТУ-Пловдив показва и "военни роботи", които чрез система от сензорни мрежи да откриват зони с радиация и замърсявания с бойни отровни вещества. Хъбът, разработен от екипа на проф. Андон Топалов, в който са включени и студенти, има 7 сензора за различни физически величини. Роботът, върху който е монтиран хъбът, може да предаде информация от сензора, открил отклонения от нормалните физически величини на войник или на професионален оператор.

За първи път на щанда на ТУ-Пловдив е представена и мобилна платформа с 4 автономно задвижвани "шведски" колела, която във всеки момент може да се движи във всяко направление по терена. Платформата може да се управлява дори с мобилен телефон, а идеята затова е на студенти от ТУ-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии