До 16% пада цената на топлата вода

Членовете на КЕВР ще се съберат на заседание в четвъртък, за да обсъдят предложенията, записани в доклад. Документът е качен на интернет сайта на регулатора.

До 16 процента да поевтинее цената на топлата вода, предлагат от Комисията по енергийно и водно регулиране. Новите стойности са записани в доклад, който ще бъде разгледан на заседанието на КЕВР в четвъртък и вече е качен на официалния интернет сайт на регулатора.

След това докладът ще бъде пуснат за обществено обсъждане, което ще се провежда през целия юни. В края на следващия месец КЕВР окончателно ще реши за цените на топлото през лятото, като ще вземе предвид и позициите 14-те топлофикационни дружества, действащи на територията на страната. Новите стойности ще влязат в сила на 1 юли.

Причина за поевтиняването на топлата вода и парното (което през лятото така или иначе не се ползва) е понижаването на цените на природния газ.

Според КЕВР най-голямо може да е падането на цените в Разград с 16%, Враца - 15 на сто, и Плевен - с 14 процента. Следват София, където понижението ще е с 10%, Бургас и Варна, където ще струва с 9 на сто по-евтино. С 4% се очаква да е в Пловдив и Велико Търново. Единственото място, където топлото ще поскъпне, е Сливен. Там е необходимо увеличение от 4 пункта.

На заседанието си в четвъртък Комисията ще обсъжда и цените на електроенергията. Там поевтиняване не се очаква. Няма да има промяна за битовите потребители на ЧЕЗ, а за клиентите на ЕВН дори е предвидено поскъпване от 0,6%. За домакинствата, захранвани от „Енерго про“ ще има символично поевтиняване - 0,9 процента.

По този начин от КЕВР отказват исканията на трите ЕРП-та, които настояваха за поскъпване между 2 и 20 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари