BILD: НАТО активира извънреден план срещу Тръмп

Извънреден план от 32-мата държавни и правителствени ръководители на НАТО на срещата на върха във Вашингтон.
Остават малко повече от шест месеца, докато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп  може отново да поеме властта в Белия дом. Сценарий, който изглежда все по-вероятен предвид неотдавнашните провали на американския президент Джо Байдън.

Тръмп е заявявал няколко пъти, че ще „сложи край“ на войната на Русия в Украйна за 24 часа. Според запознати той ще принуди Украйна да отстъпи Крим и Донбас. В противен случай страната вече няма да получава нито оръжие, нито помощ от САЩ.

Достатъчна причина за привържениците на Украйна в НАТО да защитят военната си помощ за страната от възможен контрол и катастрофално прекратяване по заповед на Доналд Тръмп. Те нямат пряко влияние върху военни стоки от САЩ. Но това вероятно се дължи на координацията на оръжейната помощ от други държави, която досега беше координирана и частично контролирана от американските военни.

Военният експерт Густав Гресел от берлинския мозъчен тръст „Европейски съвет за международни отношения“ обяснява в „Специален ситуационен център на BILD“, че „воденото от Америка командване във Висбаден“ координира доставките на оръжие за Украйна от ноември 2022 г.

Това трябва да се промени сега.

Още на 14 юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че военният алианс, който Доналд Тръмп веднъж определи като „остарял“, ще открие щаб за международна координация на доставките на оръжия и тренировъчни дейности за Украйна.

Експертът Гресел обяснява плана на НАТО:

"Досега страните-членки на НАТО и индустрията доброволно информираха ръководеното от САЩ командване за доставките. Сега това ще стане по-задължително и институционализирано в рамките на НАТО“, обясни Гресел.

Според него военната помощ за Украйна от страна на НАТО "трябва да бъде защитена от Тръмп, защото ако той поеме кормилото, той може да затвори американското командване [във Висбаден] по всяко време с един подпис“. "Един указ и го няма. Но за да закриете командването на НАТО, трябва решение от Алианса и, разбира се, няма да го получите толкова лесно“, обясни Гресел нюансите на ситуацията.

Вътрешен човек от НАТО добави в коментар за  BILD, че ако Тръмп оттегли подкрепата си за Украйна,  „ще сменим американските генерали с френски, германски или британски и ще продължим както досега“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят