Eдин ден в професията

За един ден ученици от София, Пловдив, Бургас и Варна ще станат част от големи компании от различни области. Това е второто издание на проекта „Един ден в професията“, който дава възможност младежите от 10-ти и 11-ти клас да се включат в работния процес на фирми от сферата на хотелиерството, маркетинга, високите технологии, архитектура, PR и комуникации, медицина и авиоинженерство и други.

Инициативата ще се провежда за втори път през пролетта, а кандидатстването е отворено до края на ноември. Организаторите разказват, че компаниите този път са много повече и вече имат подготвени симулационни игри за учениците. Например психолозите, които ще се включат в проекта, ще покажат практически как се подготвят за един сеанс и ще оставят младежите да проведат групова терапия на съученици или родители.

Инициативата изцяло е обърната към учене чрез практика. Този метод е особено популярен сред западноевропейските учебни системи. В Холандия и Англия даже стажът при бакалавърските програми е задължителен. „Един ден в професията“ запълва тази ниша в България като помага на младите да направят своето кариерно ориентиране от перспективата на практически опит.

Най-голям интерес до момента се забелязва от елитните гимназии- езикови, финансови и природо-математически. А гейминг индустрията е най-новата област, в която гимназистите искат да пробват да работят за един ден. Във връзка с многото желаещи до момента за стаж в тази индустрия, една голяма софийска аутсорсинг компания ще приеме няколко групи ученици за стаж.

От училищата подкрепят инициативата, като разпространяват информацията и подкрепят учениците да опитат и усетят мечтаната кариера. Младежите няма да пропускат учебни занятия, а стажовете ще се изпълняват извън учебния процес.

Ученици от всяка гимназия от четирите големи града могат да кандидатстват и да имат шанса да изживеят един работен ден от желаната професионална сфера. Кандидатстването по програмата с предварително записване, е отворено до края на ноември месец, а гимназистите от София, Пловдив, Варна и Бургас, ще посетят избраните фирми между февруари и май другата година.

Чрез този проект се цели попълване на липсващата ниша в България, а именно – практическо приложение на заучената теория в училище и в първите години на висше образование. Първото издание на „Един ден в професията“  бе през миналата пролет, когато имаше стотици регистрирани ученици, които посетиха десетки компании. Сред тях имаше архитектурно ателие, медицински комплекс, национална телевизия, радио група, ИТ компания, адвокатска кантора, хотелиерски бизнес и други. Децата се научиха как се правят медицински проби, успяха да влязат в съда, помагаха в чертаенето на проекти за бъдещи сгради и дори влязоха в ролята на радиоводещи.

Коментари

Задължително поле