II. Измамата на климатичните алармисти изобличена преди 10 г.

НАСА работи по новата методология за измерването на слънчевата активност. Разбира се, според нея, за последните 140 години температурата на земята се е повишила с около 1 градус по Целзий (червената линия), докато слънчевата активност намалява (жълтата линия). Според предишната методика, активността на звездата се повишава - но данни от нея вече никой не ползва. Данни: NASA.GOV

Скандалът „Климатгейт“: През 2009-а хакери разпространяват имейлите на учени към ООН, които обсъждат как да манипулират данните

В средата на декември „Труд” публикува трите части от поредицата на известния български химик и политик г-н Румен Воденичаров „Климатичните вещици” . В нея той оборва с факти мита за глобалното затопляне. Една от основните тези е, че проблем с климата съществува, но в него е намесена твърде много политика и твърде малко наука. От тази измама много хора забогатяват - като се започне от пионера в манипулацията за климатичните промени - бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и се стигне до международния финансов спекулант Джордж Сорос. Появяват се международни екологични организации, които за по-малко от две десетилетия се превръщат в корпорации с многомилиарден капитал - като Световния фонд за дивата природа (WWF) и Грийнпийс.

В същото време Европейската комисия реши да отпусне трилиони евро за „екологизиране” на икономиката на общността, което е добре дошло за „зелените” по света и у нас. Тези огромни пари ще влязат именно в техния джоб.

Затова „Труд” представя на читателите си поредицата „Глобалната лъжа за климатичните промени”. В първата й част „Учени представят неверни данни, защото им се плаща” проф. Катя Георгиева, от секция „Космически климат” в Института за космически изследвания и технологии към БАН, доказва аргументирано и с факти, че климатични промени на планетата винаги е имало. Днес проф. Георгиева припомня, че преди 10 години са разкрити фалшификациите на климатичните алармисти.

Теорията за ролята на човека за глобалното затопляне или „глобалните климатични изменения”, както се наричат напоследък, не се основава на нито едно научно доказателство, категорична е пред „Труд” проф. Катя Георгиева. Тя припомня, че всички твърдения на климатичните алармисти се основават единствено на грешни прогнозни модели.

Аферата

Проф. Георгиева припомня аферата „Климатгейт”, която разтърси световната научна общност преди малко повече от 10 години.

През 2009 г., в навечерието на срещата за климата в Копенхаген, хакери разпространяват имейли на Climаte Research Unit във Великобритания - това е основният доставчик на данни за Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) към ООН. Информацията потвърждава, че данните, на чиято основа се правят апокалиптичните доклади на МПКП, се фалшифицират. В някои от имейлите буквално се обсъжда как да се скрие започналото намаляване на глобалните температури.

„Най-нормалното беше да се отложи срещата в Копенхаген. Защото на нея трябваше да обсъждат мерките срещу глобалното затопляне, „доказано” на базата на фалшивите данни. Но тя се състоя и всички участници се държаха сякаш нищо не са чули и видели. И понеже дори според данните на Climаte Research Unit след 2000 г. затоплянето беше спряло, няколко години се пишеха все повече и повече статии. В тях опитваха да обяснят как захлаждането всъщност било забавено затопляне и как затоплянето просто набира сили и съвсем скоро ще се стовари с нова сила върху главите ни. После се появиха публикации, че всичко това е грешка, данните били сбъркани и затоплянето никога не е спирало”, спомня си проф. Катя Георгиева.

Според нея заради разкритията в „Климатгейт” вече никой не може да бъде сигурен кои данни са верни, кои са сбъркани и кои са

фалшифицирани.

Игра на думи

Скандалът „Климатгейт” удобно се забравя. Затова помага и играта на думи, която използват климатичните алармисти. Те сменят термина „глобално затопляне” с „глобални климатични изменения”.

„В различни райони на света има големи горски пожари, но пък в Сахара валя сняг, а Ниагарският водопад замръзна. Как да говорим за глобално затопляне? Но как да говорим и за глобални климатични изменения, ако измененията съвсем не са глобални? И въпреки това всяко необичайно или неблагоприятно явление на Земята се приписва на „глобалните климатични изменения”, за които, естествено, е набедена човешката дейност”, казва проф. Георгиева.

Фалшификации

Проф. Георгиева е категорична, че тезата за човешкото влияние върху климатичните изменения е многомилиардна индустрия, която използва всякакви средства за своите цели. „Не просто се промива съзнанието на обществото - фабрикуват се и доказателства в защита на тези твърдения. Както вече споменах в предишната част от поредицата, единственият сериозен източник на енергия в близост до Земята е Слънцето - само то може да осигури нужната енергия за глобални климатични изменения на нашата планета. За да се оцени неговата роля, от съществено значение е оценяването на промените на излъчваната от Слънцето енергия. За нея в минали периоди се съди по броя наблюдавани на звездата петна, които са показател за активността u”, казва проф. Георгиева.

Тя добавя, че първите данни за слънчевите петна са от началото XVII век, от започналите тогава телескопичните наблюдения на Слънцето. Георгиева казва, че това е най-дългата наблюдателна редица от данни в астрономията.

„Тези наблюдения показват непрекъснато повишаване на слънчевата активност след дълбокия минимум през втората половина на XVII век, което съвпада с непрекъснатото повишаване на глобалните температури. До 1980 за индекса на слънчевите петна отговаряше Цюрихската обсерватория, а след това с тази отговорност пое Кралската обсерватория в Брюксел”, разказва проф. Катя Георгиева.

Защо е била тази промяна? Защото най-мащабният проект на Кралската обсерватория е премахването на дългосрочна редица от данни и подмяната u с друга. Според новия метод няма дългосрочно повишение на слънчевата активност - точно обратното на това, което е било доказано през последните 3 века.

През 2015 г. е обявено, че новата редица доказва липсата на слънчеви влияния върху климата на Земята и следователно всякакви климатични изменения се дължат на човешката дейност!

Световната научна общност е шокирана. Експертите са категорични, че промяната на данните не е обоснована по никакъв начин и обслужва политически цели. Но в крайна сметка оригиналната редица от индекси не се продължава след 2015 г.. Така всеки, който тепърва се заема с изследвания на слънчевата активност и влиянието u върху климата на Земята, трябва да използва новите модифицирани данни. А изследванията, правени на базата оригиналните данни, събирани от XVII век, и тези, стъпили на модифицираните след 2015, не могат да се сравнят. Именно заради това космичестките агенции НАСА и ЕКА не отчитат повишена слънчева активност - просто ползват новата методология.

Печалби

Печалбите на многомилиардната индустрия с „климатичните промени” идва от всички хора по света. Сметките за ток непрекъснато растат заради задължителното включване на „зелена енергия” в енергийния микс, от който се определя цената на електричеството. Така заради истерията около глобалното затопляне цялото население плаща допълнително пари, които се присвояват от определени хора и кръговете, които стоят зад тях.

„За да се съгласят хората да плащат, трябва да бъдат наплашени - например, че предстои климатична катастрофа. После се вменява чувството за вина - че всички ние, с разточителното си поведение, сме виновни за наближаващия апокалипсис и сме отговорни пред бъдещите поколения, на които ще оставим една опустошена планета”, обяснява проф. Георгиева.

Според нея от истерията с „климатичните промени” има още един резултат: „Живеем в свят на жестока икономическа конкуренция. Печели този, който продава повече. Продава повече този, който произвежда много и по-евтино. Икономика, която трябва тепърва да се развива или възстановява, е буквално смазана от налаганите мерки за борба с „климатичните изменения”. На пазара остават само вече утвърдените играчи”.

* В следващата, трета част на поредицата, четете мнението за климатичните промени на друг признат експерт - климатологът проф. Георги Рачев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи