Не е време за диети
Чувствате се преяли по празниците, качили сте някой и друг килограм. Време е да дадете възможност на стомаха да си почине, а на тялото - да преработи излишъците и да ги изхвърли. Защото предстоят още студени дни, когато лесно посягаме към калоричната храна - източник на енергия за организма, включително и за затоплянето му.
Дори да сте се позакръглили, зимата не е време за драстични диети за отслабване. Храната трябва да е разнообразна, да включва всички необходими за съществуването ни елементи. Въпросът е да намалим количеството й и да наблегнем на повече зеленчуци и плодове, без да се лишаваме от протеини и здравословни мазнини, съветват диетолози.
Вместо баница или тутманик, яжте препечен пълнозърнест хляб или такъв от ръж, царевица, семена. Заменете свинските пържоли с пилешко месо, най-добре филе, картофите – с кафяв ориз, а още по-здравословно – с кисело зеле. Топлите супи са подходящи през зимата, защото загряват, запълват стомаха и дават чувство за ситост. След голяма чиния по-гъста супа дори нямате нужда от основно. Млечните продукти са добър източник на белтъчини. Вместо сандвич с мазен колбас или съмнителен кренвирш, изяжте такъв със сирене или кашкавал и лист зелена салата.
Салата „Оливие“ с тофу и авокадо
Необходими продукти (за 6-8 порции):
1 опаковка майонеза
150 г сирене тофу
1 авокадо
1 картоф
1 морков
2 кисели краставички
100 г грах от консерва
1 яйце
1 ч. л. горчица
сол, черен пипер, лимонов сок
Начин на приготвяне:
Сварете картофа, моркова и яйцето и ги обелете. Нарежете на кубчета авокадото, сиренето тофу, картофа, моркова, краставичките и яйцето. Отцедете граха от течността. В дълбок съд смесете всички съставки и ги подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте майонезата с горчицата, може да капнете и няколко капки лимонов сок. Разбъркайте всичко, покрийте с фолио за свежо съхранение и дръжте на студено. Истинската салата „Оливие“ се прави с домашна майонеза, но при липса на време може да се ползва и готова.
Желирано пиле
Необходими продукти:
1 пиле
1 глава лук
1-2 моркова
0,5 глава целина
2 кисели краставички
1 печена чушка
2 ск. чесън
3-4 стръка магданоз
сол, черен пипер
50 г желатин
Начин на приготвяне:
Разделяме пилето на парчета и го варим в литър и половина подсолена вода заедно с лука, морковите и целината около 2 часа – до готовност. Изваждаме го, махаме костите и го накъсваме. Прецеждаме бульона. Лука, морковите, целината, киселите краставички, чушката, чесъна и магданоза нарязваме на дребно и подправяме със сол и черен пипер. Изсипваме всичко във форма за торта или друг съд, на дъното на който сме сложили прозрачно фолио, за да можем по-лесно да обърнем желето преди сервиране. Между съставките трябва да остане празно място. Накисваме желатина в студена вода, докато набъбне. Загряваме 1 литър бульон до 85 градуса (горещ, но не кипящ) и в него разтваряме желатина. Заливаме късчетата пиле и зеленчуците, покриваме с прозрачно фолио и слагаме в хладилника за поне 12 часа. Преди сервиране желето се обръща в подходяща голяма чиния. По същия начин може да се приготви и заек.
Зеленчуково рагу
Необходими продукти:
800 г картофи
300 г гъби
1 глава лук
1 морков
30-40 г масло
1 с. л. доматено пюре
2 с. л. заквасена сметана
1 с. л. брашно
2 ск. чесън
3-4 стръка пресен копър
2 с. л. олио
2 дафинови листа
сол, черен и червен пипер
натрошена люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете лука, нарежете на кубчета и запържете в растителното масло до омекване. Нарежете гъбите на ситно. Добавете ги към лука и оставете да къкри, докато течността се изпари. Остържете морковите, нарежете на полукръгчета и добавете към лука и гъбите. Запържват се 3 минути. Обелете картофите, нарежете на едро, добавете в тенджерата и гответе 1-2 минути. Добавете 150 мл вода, маслото, черния и червения пипер, лютия пипер и дафиновия лист. Разбъркайте и оставете да заври. Намалете топлината и покрийте с капак. Продължете да задушавате още 10 минути. В купа смесете заквасената сметана, доматеното пюре, малко брашно и сол. Разбъркайте добре (не трябва да остават бучки). Добавете получения сос към зеленчуците, добавете сол и оставете да къкри 7-10 минути. Обелете и нарежете на ситно чесъна. Накълцайте копъра. Добавете ги към картофите и гъбите. След минута изключете котлона и оставете рагуто да престои под капак 10-15 минути. Сервира се горещо.
Пилешка запеканка с броколи
Необходими продукти:
500 г пилешко филе
3 картофа
200 г броколи
200 г сирене
200 г заквасена сметана
4 яйца
100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Пилешкото филе се запича на тиган или се сварява и се нарязва. Картофите се сваряват до полуготовност и се нарязват. Броколито се бланшира, накъсва на розички и се смесва с месото и картофите. Може да се използва и карфиол, който не е нужно да се бланшира предварително. Яйцата, сиренето и сметаната се разбъркват и с тази смес се залива запеканката. Пече се в загрята на 200 градуса фурна и малко преди да е готова, се поръсва с настърган кашкавал. Запича се още няколко минути.
Хит на седмицата
Пълнени гъби
Необходими продукти:
12 по-едри печурки
1 глава лук
1-2 с. л. олио
100 г сварено пилешко филе
100 г твърдо сирене (кашкавал)
2 с. л. майонеза (сметана)
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на малки кубчета и се запържва в сгорещено олио. Добавете ситно нарязаните пънчета от гъбите към лука и задушете, като разбърквате 5-7 минути. Добавете сол и черен пипер. Накълцайте пилешкото филе и настържете сиренето. Добавете майонезата (или сметаната) и разбъркайте всичко добре. Наредете шапките на гъбите в тавичка, покрита с хартия за печене. Поръсете ги с подправки по желание и напълнете с получената смес. Печете във фурната на 180 градуса 15-20 минути. Гъбите могат да се консумират както топли, така и студени.