Иван и Андрей представиха новия Алманах на „Фермата“

Продуцентите на „Фермата“ Иван Христов и Андрей Арнаудов официално обявиха премиерата на третия Алманах от емблематичната поредица. Той носи заглавието „По следите на България“ и е опит за синтезиран разказ за миналото, през призмата на онези части от български общности, останали извън днешните ни скромни граници.

Книгата има енциклопедична стойност и на нейните страници читателят ще намери любопитни сведения за българската история – от праисторическите епохи, през древните траки, Средновековието и Възраждането, почти до наши дни.

Според авторите Пламен Павлов и Людмил Спасов книгата предлага проницателен преглед на ключовите исторически етапи и има за цел да сближи хората, независимо от техния произход и самосъзнание.

„Алманах. По следите на България“ е изключително четиво, напомнящо ни за всички онези исторически моменти, които ни карат да се гордеем с предците си. Тя е част от поредица, която - благодарение на читателите - заживя свой стойностен живот. Надеждата ни е, докато четем тези редове, да си дадем сметка основно за две неща:

Каква велика кръв тече във вените ни, обогатявана и калявана през вековете и най-важното – как съзнателно или не, живеейки в България или не, ние – всички българи - пишем общата си родова история“, коментира водещият Иван Христов.

„20 век е трагичен за българските национални идеали. Техният провал ранява тежко колективния ни дух и аз не мисля, че тези рани ще зараснат някога. Националната ни памет, обаче, започва да избледнява. Нашата цел е да я поддържаме жива, защото като помним героите и болката, ще изградим по-добро утре! Затова и посветихме този трети Алманах на българските следи извън границите на държавата, на всички тези земи, където българите бяха мнозинство, но днес са все по-малко или вече ги няма“, признава в предговора на книгата Андрей Арнаудов.

„Алманах. По следите на България“ е на издателство Booktrading, може да бъде открита в цялата търговска мрежа, както и да бъде закупена онлайн.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура