Кой е телекомът с най-бърза мрежа в България?

Преди няколко дни Opensignal, водеща компания в представяне на данни и доклади за работата на телеком операторите в световен мащаб, публикува последния си доклад за потребителското изживяване с мобилната мрежа в страната. Анализът е направен между 1-ви септември и 29-ти ноември 2022 г., и според него мобилната мрежа на А1 се нарежда с пет първи места и получава награди в 13 от 14-те категории на проучването.

Какво обаче означава най-бързата мрежа?

През наблюдавания период мобилната мрежа на А1 е била най-бързата в страната като цяло, както по отношение на сваляне на информация, така и на ъплоуд. Мрежата на А1 е регистрирала почти 60% по-високи скорости на даунлоуд от тези на конкурентите. Тя е и единствената мобилна мрежа, която се е развила, спрямо предишния доклад на Opensignal (01 март – 29 май 2022 г.) - 38% (22,5 Mbps) по-бърза средна скорост на даунлоуд и 14,5% (1,9 Mbps) по-бърза средна скорост на ъплоуд.

Според официалните данни от компанията само за 2022 г. телекомът е инвестирал в мрежата си 85 млн. лева. 5G ULTRA мрежата на А1 работи на 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz. По този начин се използва по-ефективно честотния спектър, осигурява се по-голям капацитет потребителите и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни.

Opensignal поставя 5G ULTRA на първо място с 2,4 пъти по-бързи средни скорости на сваляне на информация спрямо останалите мрежи у нас. Средната скорост достига 478,5 Mbps, което е с 36,4% повече спрямо последния доклад от пролетта на миналата година. По същия начин стоят нещата и при скоростта на ъплоуд, където 5G UTLRA отново е победител със средна скорост от 46,6 Mbps - 39,7% по-висока от 5G мрежата, класирана на второ място в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии