Lamborghini SC20: Каската е задължителна

Lamborghini SC20 е уникален роудстър, който е изработен по поръчка и струва над 5 милиона евро.

Уникат със 770 коня без челно стъкло, покрив и прозорци

Внушителните 770 конски сили, 12 цилиндъра и много карбон, алуминий и алкантара във формата на изключителен роудстър с дизайн на боен самолет. Такъв коледен подарък ще си поднесе едно пораснало и богато момче, което явно много е слушало през годината, но името му ще остане известно само във финансовото счетоводство на Lamborghini. За някой от своите избрани клиенти италианската компания създаде безподобен автомобил в един единствен екземпляр. Неговото означение SC20 идва от Scuadra Corse (в превод - състезателен отбор) и отиващата си 2020 г.

Уникатът се базира на техниката на върховия вариант Aventador SVJ и се задвижва от същия двигател V12 с работен обем 6,5 л. Грандиозният бензинов мотор с атмосферно пълнене генерира мощност от 770 конски сили при 8500 оборота и максимален въртящ момент 720 Нм при 6750 оборота в минута. Тягата се предава към четирите колела през 7-степенна трансмисия с електронно управляем централен диференциал.

Засега липсват официални данни за това колко бързо Lamborghini SC20 ускорява от 0 до 100 км/ч и каква максимална скорост развива. Видно е, че автомобилът трябва да се управлява с каска, защото не разполага нито с покрив, нито с прозорци, нито с челно стъкло. Въпреки това моделът ще бъде хомологиран за движение по масовите пътища и няма да бъде изцяло пистова кола. Собственикът явно иска да се наслаждава на уникалната машина и по градските улици и извънградски шосета. Той е участвал активно в проектирането на автомобила и е задал някои параметри като цветовата комбинация от бяло, сино и черно.

Каросерията е изработена от лек и здрав карбон, полиран на ръка. Голямото задно крило също е от карбон и може да се настройва в три позиции - за високо, средно и ниско натоварване. Карбонови лайстни и повърхности се открояват и в кокпита. Спортните седалки също са от въглеродни влакна, облечени с висококачествена кожа и алкантара. Дръжките на вратите са изляти от плътен алуминий, а въздуховодите на климатичната инсталация са произведени по иновативна технология на 3D принтер.

От Lamborghini мълчат за цената на модела. Едно сравнение с други автомобили в един екземпляр показва, че става дума за много сериозна сума в размер над 5 милиона евро.

Коментари

Задължително поле