Шкембе чорбата е класика в българската кухня. Тя е идеална за неделя сутрин, след купона в събота, за студените зимни дни и винаги, когато просто си гладен. Проблемът при нея е, че се готви особено бавно. За щастие има модерно решение на проблема. Съвременният вариант на шкембе чорбата е с гъби кладница. Тя е също толкова вкусна и хранителна, но много по-лесна за правене.
Гъби кладница – 500 гр.
Краве масло – 60 грама
Прясно мляко – 1 чаена чаша
Брашно – 2 супени лъжици
Червен пипер – 1 чаена лъжица
В началото на подготовката трябва да измиете хубаво гъбите и да ги отцедите от водата. Дебелата част на пънчетата се отстранява, защото е твърде жилава. В тенджерата загрявате 2/3 от маслото и лъжичка олио и добавяте гъбите. Разбърквайте, докато омекнат и пуснат соса си.
След това прибавете брашното и активно бъркайте, за да не стане на бучки. Изсипете две чаени чаши вода, отделеното прясно мляко и около 1 равна чаена лъжица сол. Оставете шкембе чорбата от гъби кладница да поври 10-15 минути и супата е готова.
Междувременно разтопете останалото масло в тиган и добавете червения пипер. Разбъркайте и свалете тигана бързо от огъня. В противен случай има вероятност червеният пипер да загори и да стане неприятно горчив. Преди да поднесете добавете от маслото с червен пипер към всяка купичка шкембе чорба от кладница.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш