Космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА успешно докосна астероид (СНИМКИ)

Космическият кораб OSIRIS-REx на НАСА успешно докосна астероида Бенну. Във вторник той разгърна роботизираната си ръка и за пръв път докосна астероид. Целта е събиране на прахови частици и камъчета от повърхността, които да бъдат доставени на Земята до 2023 г.

Този добре запазен древен астероид, известен като Бенну, в момента е на повече от 200 милиона мили (321 милиона километра) от Земята. Бену предлага на учените прозорец към ранната слънчева система и съставки, които биха могли да помогнат за живота на Земята. Това пробно събиране на материал е известно като Touch-And-Go (TAG), Ако то предостави необходимите проби, екипите на мисията ще заповядат на космическия кораб да прибере ценния първичен товар, за да започне пътуването си обратно към Земята през март 2021 г. В противен случай те ще се подготвят за нов опит през януари.

"Този удивителен първи път за НАСА демонстрира как един забележителен екип от цялата страна се събра и с упорство, преминавайки през различни предизвикателства, успя да разшири границите на знанието," каза Администратор Джим Брайкстин от НАСА. „Нашите индустриални, академични и международни партньори направиха възможно да държим в ръцете си част от най-древната слънчева система.“

"След повече от десетилетие планиране, екипът се радва на успеха на днешния опит за вземане на проби," каза Данте Лаурета, OSIRIS-REx главен изследовател в университета в Аризона в Тусон. "Въпреки че ни предстои още много работа, за да определим изхода на събитието – успешният контакт, газът на TAGSAM, който се изстрелва и отстъпва от Бенну са важни постижения на екипа. Очаквам с нетърпение да анализирам данните, за да определим масата на събраната проба."

Всички телеметрични данни на космическия кораб показват, че събитието TAG се изпълнява според очакванията. Въпреки това, ще отнеме около седмица екипът на OSIRIS-REx да потвърди какво количество проба от космическия кораб, събрана.

OSIRIS-REx стартира от станцията на въздушните сили на Кейп Канаверал във Флорида на 8 септември 2016 година. Той пристигна на Бенну на 3 декември 2018 и започва да обикаля около астероида за първи път на 31 декември 2018. Космическият кораб е планиран да се върне на Земята на 24 септември 2023 година, когато ще кацне с парашут SRC в западната пустиня на Юта, където учените ще го очакват.

Коментари

Задължително поле