Oткриха супервулкан в морето, способен да погуби 100 милиона души

Геолози от университета в Кобе откриха край бреговете на Япония супервулкан, съдържащ 34 кубически километра магма, който в случай на изригване може да отнеме живота на повече от 100 милиона души. Изследването е публикувано в списанието "Сайънтифик рипортс", пише БГНЕС.

Японските учени за изследвали калдерата Кикай - кратера на вулкана, чието изригване преди 7300 години е довело до гибелта на цивилизацията в южната част на страната. В резултат те са установили, че куполът му е пълен с магма в радиус от 10 км и височина 600 метра.

Изучавайки и неравностите по повърхността на морското дъно, авторите на изследването са стигнали до заключението, че куполът се разраства и евентуалното му изригване ще е толкова мощно, че ще предизвика цунами, способно да достигне дори крайбрежията на Китай, Южна и Северна Америка.

Освен това, значителното количество пепел, което ще бъде освободено във въздуха, може да доведе до "вулканична зима" в някои територии на Япония. Според учените обаче вероятността за подобен катаклизъм е едва 1%.

Коментари

Задължително поле