Великден е времето, когато откъдето и да минем долавяме ухание на прясно изпечен козунак. Това приятно ухание гъделичка носовете ни и кара да се чувстваме щастливи от наближаващия празник. Но! Има и но. Почти винаги остава от вкусния козунак след празника. Хранителните отпадъци са основен проблем в наши дни. Около една трета от храната, произведена в световен мащаб, се губи или пропилява. Какво може да се направи? Ключът към намаляване на разхищаването на храна се свежда само до въпроса за „творчеството“ и желанието“.
Затова нарежете на филийки останалия ви козунак и го панирайте. Или пък го накъсайте на парченца и го запечете във фурната, поръсен с малко маслиново масло, сол и червен пипер за крутони към любимата ви зелена салата. Или пък просто си направете торта от него.
Ето как
Торта с козунак и ягода
Продукти:
1 кръгъл козунак (650 g)
500 гр. ягоди
500 гр. сирене Маскарпоне
400 мл течна сметана
150 гр. захар
150 мл сварено кафе
20 мл ром
1 ванилия или кората на 1 лимон
Начин на приготвяне:
Разбийте сиренето Маскарпоне с помощта на миксер на бавни обороти и налейте на тънка струйка сметаната. Добавете по малко захарта при увеличени обороти. След което довавяте ванилията и кората на лимона. Разбийте сместа докато тя стане пухкава и при стриване между два пръста да не се усещат кристалчета захар. Разрежете козунака на 2 или три платки. Поръсете от кафето върху най-долната платка козунак, като разделите течността приблизително на три части. Разпределете отгоре 1/3 от крема със сиренето Маскарпоне. Нарежете ягодите на парченца и поставете върху крема. Поставете втората платка и повторете процедурата. Следва третата платка, която се поръсва с кафе и намазва с крем. Декорирайте по желание с останалите ягоди.
На страницата на проекта https://think-before-throw.eu/ са достъпни и други видео рецепти за готвене с хранителни остатъци. Всеки желаещ може да премине и интерактивен курс по устойчиво пазаруване и готвене с хранителен остатък, като така обогати познанията си и се включи в голямата инициатива „Помисли преди да изхвърлиш“: да предотвратяваме изхвърлянето на храна, което освен че е важно за обществото, ще ни спести и пари; да станем по-отворени към споделянето на вещи, храна, които вместо да отидат в кофите за боклук, могат да помогнат на хора в нужда.
Последвайте ни и в социалните медии:
Facebook: https://www.facebook.com/thinkbeforethrow
Instagram: https://www.instagram.com/thinkbeforethrow/
Проектът „Помисли преди да изхвърлиш“ се изпълнява от „Милива“ ООД и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г“
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш