The National Interest: Следващият ход на Русия в Украйна няма да се хареса на Запада

Последните "военни успехи" на Украйна са преувеличени, а празнуването им е преждевременно, смята авторът на статията в TNI. Той изброи възможните руски отговори и каза, че случващото се може да е прелюдия към „ядрена катастрофа“.

Представители на НАТО и западни медии не крият радостта си, че контранастъплението на Украйна приключи с бързото изтегляне на руските войски от голяма част от територията край Харков. Атаката изглежда е изненадала Кремъл. Руските лидери очакваха основният удар да дойде от юг и основните усилия на Киев изглежда наистина са съсредоточени в този регион.

Ентусиазираните проукраински фигури в Европа и САЩ вече празнуват победата и виждат успеха на Киев като предвестник на предстоящото поражение на Русия. Според техните изчисления президентът Владимир Путин ще трябва да се примири със споразумение, което ще подкопае първоначалните цели на Кремъл. Най-доброто, на което може да се надява, е статуквото, при което Москва няма да получи никаква територия и Украйна няма да бъде възпрепятствана да се присъедини към НАТО. Оптимистите дори очакват, че материалните загуби могат да доведат до свалянето на Путин.

Но подобни тържества са изключително преждевременни. Русия разполага с няколко военни възможности, а за САЩ и техните съюзници в НАТО тези сценарии са сериозна причина за безпокойство.

Вариант 1: Москва може да започне контранастъпление срещу черноморското пристанище Одеса. Този град е последната порта на Украйна на Черно море и превземането му на практика ще лиши страната от достъп до морето. Освен това Русия ще притисне и задуши главната икономическа артерия на Украйна: по-голямата част от износа и вноса на Киев минава през Одеса. Загубата на този град ще бъде тежък икономически и психологически удар за Украйна. Като се има предвид, че Русия премести значителен брой войски и оръжия на юг още преди офанзивата на Киев на изток, има голяма вероятност оттук нататък Одеса да се превърне в основна цел на Москва. Ще бъде изключително трудно за вече пренапрегнатите украински сили на юг да отблъснат масирана руска атака.

Вариант 2: Въпреки че е смел план, руснаците биха могли да преместят войски на север от опорните пунктове в Южна Украйна и да започнат нова офанзива на североизток, за да притиснат украинските сили и да отрежат победоносната група близо до Харков. Тази стратегия би напомняла за офанзивата на Съветския съюз през 1942 г., когато пренапрегнатата и изтощена германска армия беше напълно хваната в капан в Сталинград. Този път подобен успех може да бъде смъртоносен удар за цялата военна съпротива на Украйна. Подобна маневра на такава огромна територия обаче ще изисква мощна логистика и досега това беше явна слабост на руската армия в Украйна. Поради транспортните ограничения такава сложна операция вероятно ще бъде смятана за най-малко привлекателна от Кремъл.

Вариант 3: Путин може да обяви общоруска мобилизация. Досега Русия е провела само ограничени военни операции в Украйна. Най-вероятно прекомерният оптимизъм доведе до това решение, че киевската армия бързо ще се разпадне, проруските жители на Южна и Източна Украйна ще застанат на страната на Москва, а правителството на президента Зеленски ще поиска мир. Тези изчисления не се осъществиха. В допълнение, Кремъл явно подцени решимостта на НАТО да докара висококачествени оръжия в Украйна в големи количества.

Путин може да реши да поправи грешката си. Изтощителните боеве вече подкопаха украинските въоръжени сили. Тъй като населението на Русия е почти три пъти по-голямо от това на Украйна, е малко вероятно Киев да оцелее в конфликт на изтощение, дори и с настоящия контингент на руските войски. А пълната мобилизация гарантирано ще осигури на Москва непреодолимо предимство.

Вариант 4: Унизена от сегашното положение, Русия ще иска да разреши проблема бързо и решително и да използва тактическо ядрено оръжие. Такъв удар, дори и ограничен по средства, би унищожил значителна част от киевската армия и би подкопал ефективната съпротива. Но стъпка отвъд ядрения праг е значителна и изключително опасна и Путин със сигурност разбира това. Въпреки това, ако той заключи, че това е единствената алтернатива на унизителното споразумение, наложено от НАТО, което също би застрашило собствения му авторитет, би било наивно да се предположи, че той няма да обмисли риска.

Многократно съм отбелязвал, че руският елит смята Украйна за ключов интерес за националната сигурност. Изправена пред заплаха за жизненоважни интереси, страната ще направи всичко, за да я отблъсне. В руския случай не може да се изключи използването на тактически ядрени оръжия за победа над протеже на НАТО в настоящия конфликт. САЩ и техните европейски съюзници от години пренебрегват нарастващите предупреждения на Кремъл, че Москва при никакви обстоятелства няма да позволи Украйна да се превърне в политическа и военна пионка на НАТО. Това арогантно и плитко неуважение към основната зона за сигурност на Русия беше спусъкът за специалната операция на Путин в Украйна.

Използването на ядрено оръжие ще провокира конфронтация между Москва и Вашингтон от мащаба на кубинската ракетна криза. Но възможните отговори на НАТО срещу използването на тактически ядрени оръжия са ясно ограничени - освен ако САЩ не желаят да рискуват Армагедон.

Последните военни успехи на Украйна са преувеличени и празнуването е преждевременно. Всички аплодисменти могат да бъдат напълно неуместни и неактуални. Лидерите на НАТО и западните медии трябва да разберат, че тяхното ликуване може да бъде прелюдия към продължителна, изключително кървава война - ако не и към надвиснала ядрена катастрофа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари