TikTok трябва да бъде забранен

TikTok не е безобидна социална мрежа за видео съдържание, a разузнавателно и пропагандно оръжие на Китайската комунистическа партия

Тези огромни по обем данни за милиарди потребители по целия свят се наливат в бездънната яма на китайския изкуствен интелект, който изгражда профил за всеки потребител

Събира всичките ви данни - какво гледате и ви интересува, вашето местоположение, инсталирани други приложения, как и кога се използват

По време на Гражданската война в Китай, Комунистическата партия под ръководството на председателя Мао, води войната със стратегията станалата известна като “народна война”. По същество това представлява увличане на врага в дълбоката провинция, където той е разпилян и удобен за засади. Едва след омаломощаване на опонента, Мао се насочва към градовете. Така, стъпка по стъпка, в крайна сметка се стига до комунистическата победа във войната. В последствие Виет Конг използват същата стратегия по време на Виетнамската война. Печели се периферията, печелят се слабо защитените райони, печелят се джунглите и в последствие те се използват за плацдарм при завладяване на големите центрове. Като гледа човек какво прави Китай в последните години, можем да направим един прост извод - китайските комунисти не са забравили “успехите” си и са готови винаги да ги възпроизведат с нови сили и с нов прочит. Т.нар. “Нов път на коприната” е ни повече, ни по-малко именно икономическа народна война - Китай превзема икономически световната периферията като предмостие за надмощие над центъра.

Това добре, но ще попита човек, съвсем резонно, какво общо има китайският икономически експанзионизъм със социалната мрежа TikTok? В крайна сметка това е място обособено за тийнейджъри, които си танцуват и се забавляват. Какво опасно има тук? Нищо, на пръв поглед. Но погледнеш ли малко по-внимателно и ще видиш, че опасностите са не просто реални, но и значителни.

TikTok не е безобидна социална мрежа за видео съдържание. TikTok е разузнавателно и пропагандно оръжие на Китайската комунистическа партия. И това не го казвам аз. Онзи ден влиятелният демократичен сенатор от Вирджиния Марк Уорнър обяви, че президентът Тръмп е бил прав, когато заяви, че иска забрана на TikTok в САЩ. Уорнър не е просто водещ демократ, който получава киселини, като му се налага да признае, че Тръмп е бил прав. Уорнър е председател на Комисията по разузнаване в американския Сенат. По дефиниция това е един от най-добре информираните хора в света. Пред неговата комисия се отчитат най-влиятелните и сериозни разузнавателни служби на планетата. Когато такъв човек ти каже нещо сериозно, то рядко е празнодумие.

В последната година от президентстването си, Доналд Тръмп предложи американското правителство да задължи компанията-майка на TikTok - китайското дружество ByteDance - да продаде американската си операция на американска компания. Причината е, че съгласно китайския Закон за сигурността в интернет, всички китайски компании са длъжни да предават всички свои данни на управляващата Китайска комунистическа партия. Всички данни. И това е задължение по закон. Дори и да приемем, че ByteDance е добронамерена (а тя едва ли е), компанията няма избор - всичко в TikTok се предава на Пекин.

Тогава демократите и говорещите глави от телевизиите обявиха Тръмп едва ли не за луд. Как можел той така да забранявал свободното слово - казваха онези лицемери, които блокираха всичките си опоненти от достъп до трибуна, включае самия Тръмп. Пищяха и реваха, че това нарушавало стопанската инициатива, едва ли не. Несериозно било, в крайна сметка TikTok е някакво безобидно място за тийнейджъри. И какви ли не други глупости избълваха. Днес същите хора вече признават, че има проблем и той е сериозен. И признават, че Тръмп беше прав. Дотолкова е сериозен проблемът с TikTok, че американската и австралийската армия забраниха на служителите си да имат инсталиран TikTok на личните си телефони. Даже и на телефоните на хората от техните домакинства.

Добре, защо да е опасен TikTok? Хубаво, че ще предава всичките данни на Китайската комунистическа партия, но какво от това? Тези видеа така и така са публични, голяма работа, че и Пекин ще ги гледа. Това са аргументи или на невежи, или на откровени пропагандатори на китайския режим. Защото приложението не просто позволява да гледате или качвате безобидни видеа. То събира всичките ви данни - не само какво правите в приложението, какво гледате и ви интересува, но и вашето местоположение, инсталирани други приложения, как и кога се използват, с кого, по какъв начин. Всички тези данни, което по същество представлява всичко, което правите на телефона си, което в днешно време е почти всичко, което човек прави в дигиталната сфера, се изпраща на китайската държава. В момента Китай е сред глобалните лидери в изкуствения интелект. Тези огромни по обем данни за милиарди потребители по целия свят се наливат в бездънната яма на китайския изкуствен интелект, който изгражда профил за всеки потребител. Със събирането на такива данни Китай ще знае за вас повече, отколкото вие знаете за себе си.

Ще знае от какво се влияете. Ще знае политическите ви предпочитания. Ще знае слабостите ви. Ще знае какво съдържание да ви предложи, за да ви повлияе - в житейски, икономически и политически план. И това няма нужда да го говорим в бъдеще време - можем спокойно да приемем, че това вече се случва. Изкуственият интелект, който е есенцията, магията, ако щете, на TikTok може да направи с вас фактически каквото си пожелае - може да ви насочи гласа по време на избори, може да ви облъчи рекламно, та да си кулите определена китайска стока. Може да повлияе на почти всеки аспект от ежедневието ви. Това не е случайност, а дизайн на приложението. То е създадено да е толкова пристрастяващо, че мнозина експерти го оприличават на хазарт или дори наркотик. Колкото повече време прекарваш в TikTok, толкова повече информация има за теб Китай. Колкото повече информация има за теб Китай, толкова по-лесно е да те повлияе и моделира според нуждите си. Тоест не говорим само за възможностите за следене. Говорим за възможностите за пропаганда и влияние. Ако до преди няколко години едва няколко процента от потребителите ползваха TikTok като източник на новинарска информация, днес този процент гони 1/4. Възможността на Китай да курира и форматира информационния обем на планетата е нещо, което би трябвало да изправя всички ни на нокти.

От всичко гореизложено следва изводът, че TikTok не е просто някакво място за танци и смешни клипчета. TikTok е, както казах в началото, разузнавателен и политически инструмент на Китайската комунистическа партия. TikTok е опасен. Той е оръжие за подчиняване, за водене на “народна война” срещу враговете на Пекин. И затова трябва да бъде забранен. България би могла да инициира такъв дебат в Европа, нашите евродепутати биха могли да стартират такъв разговор, за да направим Европа по-сигурна и свободна. Нека си даваме сметка за опасностите по този въпрос. И нека не забравяме азбучната истина, че когато за едно разузнаване се говори малко или нищо, то това разузнаване определено работи добре. У нас много се говори за руската агентура, за американската агентура. Сигурно с право. Но малко се говори за китайската агентура. Защо ли?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Exnoke

    Що за глупости? Кой точно китаец се интересува какво баш аз гледам в ТикТок? А това е кажи-речи най-забавното приложение в нета в момента.

Още от Анализи