Топ 5 най-автентични възрожденски дестинации

Историята е ключова част от българското самосъзнание. Тя е съхранена не само в книгите и учебниците, но и в легендите, архитектурата и атмосферата в някои градчета. Вижте топ 5 най-автентични възрожденски местности в България. 

 

1. Жеравна  

Жеравна е възрожденско село, намиращо се в Сливенския балкан. То е най-известното и най-посещавано село в района на Котел. Може да се каже, че то е своеобразен музей на открито, който разкрива на своите посетители как са живели местните преди стотици години. Постройката на къщите съчетава камък и дърво. Цялостната обстановка е изключително автентична, а калдъръмените улички внасят усещане за романтика. Разходката из този архитектурен паметник може да продължи с часове.

Всяка година в края на месец август в Жеравна се провежда фестивалът на народната носия. Тогава селото се радва на голям туристически поток и богат културен живот. В атмосферата на празника ще ви обземат чувства на любов и гордост към родината, ще се пренесете не само на друго място, но и в друго време. Старата Жеравна се пълни с хора, облечени в народни носии, представят се много стари занаяти, гори празничен огън, а сърцата на всички бият в един ритъм.

В Жеравна можете да разгледате многото къщи-музеи. Тук са родени видни възрожденци, най-познатият от които е Йордан Йовков. Неговата родна къща е трансформирана в музей и е част от 100-те национални туристически обекта.

 

2. Боженци  

Според легендите селото е основано от девойка, носеща името Божана. През 1393 г., когато Велико Търново е завзет от турците, Божана успява да се скрие в полите на Балкана, в близост до рекичка. От там нататък всички новодошли се наричали Боженците. По този начин идва и името на селото.

Благодарение на дейните жители селото процъфтява. Те изкарват своята прехрана с абаджийство, кожарство и ковачество. Местните търговци продавали добитъка си из цялата Османска империя, а по-късно и извън нея. През 1835 година е изградена църквата „Пророк Илия“ заедно със своята камбанария. Близо 40 години след това е построено и двуетажно училище. През 1964 година село Боженци официално е обявено за архитектурно-исторически резерват.

Освен църквата „Св. Пророк Илия“, можете да разгледате двете музейни къщи – „Баба Райна“ и „Дончо Попа“. Други интересни забележителности са килийното училище и работилницата за пречистване на восък.Спокойствието и тишината по малките възрожденски улички са незаменими. От друга страната, красивите двуетажни къщи ще ви пренесат в 19 век. 

 

3. Копривщица 

Копривщица е градче, прегърнато от Средна гора, с невероятна възрожденска атмосфера и борбен плам за свобода, запазили се до ден днешен. То се намира на около 108 км. източно от София, а по пътя можете да се насладите на живописния подбалкански път.  

Между къщите в градчето са приютени много и интересни истории. В Копривщица на 20 април 1876 г. пуква първата пушка в Априлското въстание. Както знаем, Априлското въстание е жестоко смазано и потопено в кръв, а разбунтувалите се селища са изпепелени. Копривщица обаче е спасена, благодарение на огромен откуп, даден от местни първенци. Там е написано и прочутото Кърваво писмо. Роден дом е на много известни български възрожденци и революционери като Георги Бенковски, Найден Геров, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Любен Каравелов и други.

В Копривщица се провежда и един от най-големите и автентични събори на народното творчество. От 1965 г. насам веднъж на всеки пет години в местността Войводенец над градчето взимат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които показват автентичния български фолклор.

 

4. Трявна  

Според легендите високо в Тревненския балкан някога се издигали летните дворци на Асеневци. Но няма данни кога първите хора избрали това място за свой дом. Според документи 1565 г. е най-ранната сигурна дата за заселване на свободни хора в „мястото Търавна”. През XVII – XVIII век тук вече творели занаятчиите. Тревненци имат славата на добри майстори в няколко занаята – казаслък, дърворезба, иконопис и строителство. Техният почерк на работа е поставил началото на най-старата възрожденска художествена школа в България – Тревненската. Наследниците на тези майстори поддържат жив пламъка на възрожденското изкуство.

Днес Трявна олицетворява българската история и българския уют. Посетителите могат оценят сътвореното от тревненските възрожденски майстори. Предлагат се много възможности за спорт, туризъм и забавления за разтоварване от забързаното ежедневие.

 

5. Мелник  

Мелник е най-малкият град в България. Въпреки това той е особено място, носи своята история, но не я показва на всеки свой посетител. Към днешна дата населението на Мелник е около 325 души,а фактът, че преди век тук са живели повече от 10 000 души изглежда абсурден. Преди 1912г. тук са живели основно гърци, които, след включването на Мелник в пределите на България, са се изселили в Гърция.

През Средновековието Мелник е бил на границата между Византия и България. Тук са заточени и някои от византийските аристократични фамилии, неудобни на тогавашните императори. Така облика на Мелник се е изградил по-скоро по византийски тертип. Руини от византийски богати сгради могат да се видят и до днес.
На входа на Мелник, ще видите красиви белосани къщи с архитектура, типична за периода, през който Мелник е бил в пределите на Османската империя. В центъра на града все още се издига и турския конак.  Тук се е помещавала османската управа, след освобождението на региона.

Забележителностите в Мелник за много: Кордопуловата къща, църква “Св. Варвара”, Мелнишките пирамиди, манастир „Св. Богородица Спилеотиса“, храм „Св. Параскева – Петка“ и други.

Коментари

Задължително поле