Трагедия в Испания спря еврокампания - стена в бийч бар се срути, най-малко 4-ма са загиналите

Имотите в Палма де Майорка значително поскъпнаха.

Абсолютна трагедия се случи в испанския град Палма, след като най-малко 4-ма са загиналите, а 16 - ранените при срутване на ресторант в туристическа зона. Пожарникарите изтъкват като основна хипотеза, че превишаване на теглото на терасата на помещението е причинило жестокото срутване. Те посочват още, че по-голямата част от жертвите са чужденци.

Около 20 часа местно време в четвъртък страшен рев разтърсил Плая де Палма, туристически район на балеарската столица, населен с барове и места за забавление, съобщи испанският вестник "Ел Конфиденсиал". Терасата на „Медуза Бийч Клуб“, един от местните ресторанти, се срути, падайки на приземния етаж, и взе най-малко четири жертви. Цифрата обаче може да нарасне с течение на часовете, тъй като Спешна помощ трябваше да транспортира още 16 ранени в болницата: 7 в критично състояние и 9 - в тежко. Самоличността и възрастта на загиналите и ранените вече са известни, въпреки че все още не е установено дали са служители или туристи, въпреки че говорителят на пожарната служба в Палма Едер Гарсия обяви на пресконференция на мястото на инцидента, че най-много са чужденци. Първо ще бъдат информирани семействата и след това данните ще бъдат публикувани. Трябва да се отбележи, че градският съвет на Палма ще обяви тридневен траур. След срутването имаше писъци, после - сирени и накрая - мъката от стенанията и усилията на хората под развалините. Срутването на голяма част от конструкцията се случи в най-лошия възможен момент: в края на следобеда. Точно когато терасата обикновено е "по-пълна", тъй като, както отбелязват познавачи на мястото, има много туристи и посетители, които гледат залеза на плажа от заведения като това.
„Медуза Бийч Клуб“ е типично заведение на брега на морето, диско-пъб. Намира се в сграда, която е само на два етажа и горната част е рухнала. Декорирано с тъкани, мебели в средиземноморски стил или сламени чадъри, това място се намира в един от туристическите епицентрове на острова. 
Свидетели на случилото се коментират, че срутването на частта от терасата е станало много жестоко. За по-малко от минута това, което е било ресторант, се превърнало в маса от развалини. Хипотезите за причините за срутването са открити, но една от най-вероятните сочи наднорменото тегло на покрива на заведението. Това заяви шефът на пожарната в Палма. Според първите индикации терасата, поради натрупването на хора, би поддала, падайки върху някакъв вид свод. Това пространство е паднало в приземния етаж, където имало стая с много клиенти, които вечеряли.

Отломките, отстранени от различните служби за спешна помощ, както и от силите и органите за сигурност, са паднали върху тях. Именно в тази най-ниска част на заведението са открили голяма част от жертвите. По същия начин, за да предотвратят влошаване на трагедията, полицаи и медици отцепили района. Околните сгради супермаркет, ресторант за хамбургери и коктейл бар са обезопасени след инцидента.
Трагедията разтърси и политическата сфера. След като осъзнали сериозността на събитието, както президентът на правителството, Марга Проенс, така и кметът на Палма, Хайме Мартинес, са посетили мястото. Прохенс, която призна, че се чувства „сломена“ от събитието, предаде своята „обич“ на семействата на четиримата души, загинали при срутването. В съобщение, публикувано в социалните мрежи, лидерът на Балеарските острови също пожела бързо възстановяване на всички ранени и благодари на екипите на Спешна помощ за тяхната работа.

От своя страна, премиерът на Испания Педро Санчес също изпрати съболезнованията си на роднините на жертвите, след като научи за мащаба на трагедията и предостави на Балеарските острови и градския съвет на Палма необходимите материални и човешки ресурси в подкрепа. Основните балеарски партии, въпреки факта, че трябваше да започнат кампанията за европейските избори, преустановиха всички събития, планирани за този петък, в знак на траур.

Отсега нататък изследователите ще трябва да определят точните причини, довели до срутването и дали помещенията отговарят или не на всички съответни законови изисквания за тип увеселително заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа