TRiUMPh за Путин

Руският президент може да стане жертва на успеха си в Хелзинки

Срещата на Путин и Тръмп бе проведена и отразена така, че да изглежда като безспорна руска дипломатическа победа и поражение за Америка. Но след изчерпването на медийния и злободневен политически ефект може да се окаже, че случилото се само е влошило отношенията между двете страни. Руският президент е изправен пред опасността да се окаже жертва на собствения си успех. Срещата в Хелзинки събуди тревога в Европа и Америка. Американският президент вече се намира в окото на яростна вътрешнополитическа буря, за чието преодоляване нищо чудно да му се наложи да предприеме нови рестрикции спрямо Москва, за да докаже, че не е руска кукла на конци.

Трудно е да се обясни защо на Тръмп му бе нужно да ходи във Финландия. Той декларира, че не очаква нищо особено от срещата си с Путин. За него тя бе само начин да рекламира дипломатическите си амбиции - преговорите със Северна Корея, налагането на мащабни санкции срещу Иран, търговската война с Европа и Китай, натиска към съюзниците от НАТО. Подновяването на диалога с Русия трябваше да представлява черешката на тортата. Но Путин не е дребно плодче. И ако той бе определен веднага за безспорния победител в преговорите, причината не е само самоувереното му държание и липсата на отстъпки от ключовите позиции, но и защото можа да влезе в ролята на вътрешнополитически арбитър на САЩ.

Путин раздаваше съвети как да се процедира с разследването за руската намеса в американските избори по начин, пределно изгоден за събеседника си. Но това се оказа мечешка услуга. Защото оголи противоречиеето в американския политически живот, където държавният глава противостои на останалите институции относно руското „участие“ в Избори - 2016. И когато Тръмп не даде ясен отговор на кого вярва повече - на Путин или на собственото си разузнаване, капанът щракна. И днес Тръмп е обвиняван, че поведението му в Хелзинки е било пълна капитулация, дължаща се на зависимост от Москва. И че всички позитиви от срещата са само прах в очите.

От „Гласове“ със съкращения

Коментари

Задължително поле