US президентът даде Голан на Израел

Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши Вашингтон едностранно да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения, които еврейската страна окупира от Шестдневната война от 1967 г. насам. Това съобщи самият Тръмп след срещата си в Белия дом с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В присъствието на Нетаняху Тръмп подписа официалния президентски указ за признаването на Голанските възвишения за израелска територия. Намерението си да направи тази стъпка Тръмп обяви миналата седмица, а специалисти веднага коментираха, че то би било сериозно нарушение на международното право, което не признава присъединяване на територии, завзети с военна сила.

Решението на US президента идва в изключително удобен момент за отявления му съюзник в Тел Авив Нетаняху, който е изправен пред парламентарни избори на 9 април и същевременно е обект на разследване за корупция и злоупотреба с власт.

Малко преди официалното съобщение от Белия дом, на провеждащата се във Вашингтон конференция на проеврейската лобистка група “Комисия за американско-израелски публични отношения” се яви основният конкурент на Нетаняху за следващ премиерски мандат Бени Ганц, който призова за единство в Израел.

Междувременно израелският премиер бе принуден да съкрати визитата си в САЩ, първоначално планирана за 4-дневна, след ракетно нападение рано сутринта по израелска територия от Ивицата Газа. При атаката пострадаха седем души.

В отговор късно днес израелските ВВС подложиха цели в Ивицата Газа на масирани бомбардировки.

Коментари

Задължително поле