VoIP технологията: Да се чуем по интернет

“Пренася” гласа безплатно по целия свят

Днес имаме всички улеснения за подобрена комуникация, а понякога пак не се разбираме...

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разберe езикът на новото време.

Разговорите по интернет вече са ежедневие. Интернет плюс телефон, компютър или таблет може да е равно на комуникация минус високи сметки. Този съвременен лукс се дължи на технологията “VoIP” (Voice over Internet Protocol), която “пренася” гласа по целия свят, благодарение на интернет, без това да се заплаща допълнително.

Най-разпространени програми и мобилни приложения*, които ползват технологията VoIP:

Скайп (Skype) е програма, чрез която можеш безплатно да говориш с други абонати на Skype, в реално време. Това може да се случи чрез писмен чат или аудио разговор. Можеш да установиш видеовръзка и да виждаш човека, с когото говориш, тук и сега. Сякаш е пред теб, въпреки че физически може да ви делят океани разстояние.

Вайбър (Viber) е приложение, което може да се ползва както на смартфони, така и на компютри. Условието е отново същото – да имаш интернет връзка. Viber се използва най-често за разговори, пращане на емотикони*, снимки, аудио и видеозаписи, направени със същата програма, на твоето устройство.

Уатсап (WhatsApp) е друго подобно приложение, което може да изпълнява всички гореспоменати функции. Отново и двамата комуникиращи трябва да имат инсталирано това приложение и да имат наличен интернет. Отличителното за WhatsApp е честата употреба на “запис на глас”, което представлява записано аудио съобщение, което можеш да пращаш, когато бързаш, нямаш възможност за разговор, или искаш да избегнеш трудоемкото писане в движение. И другите приложения имат опция за аудио запис, но във Viber то е ограничено до тридесет секунди.

Как да си сваля/изтегля мобилна апликация?

1. Влез в Google Play Магазин (ако ползваш операционната система Android) или в AppStore (ако имаш iPhone).

2. Натисни лупата (обикновено в горен десен ъгъл) и напиши в търсачката, каквото търсиш, например “Skype”.

3. Натистни бутона, на който пише “Инсталиране”.

Някога ползването на домашен телефон имаше своите забавни моменти. Като дуплекса (една и съща кабелна линия да се ползва последователно от двама абонати с различни телефонни номера), чиито разговори подслушвахме, кикотейки се. Но когато имаше важна новина за споделяне, същият този дуплекс се явяваше като враг номер едно в забавянето на комуникацията. Днес имаме всички улеснения за подобрена комуникация, а понякога пак не се разбираме...

 

Речник

Мобилна апликация/приложение: Програми, които са пригодени за смартфон или таблет.

Гугъл Плей (Google Play) или АпСтор (AppStore): Това са супермаркети за мобилни приложения. Има избор от безплатни и платени мобилни апликации, разделени в категории.

Емотикони: Картинки, които се явяват като визуален контекст към това, което искаме да кажем. “Емот” идва от английската дума “emotional” (емоционален), а “икон” идва от думата “icon” (иконка). Например ето това : P в чата изглежда като .

За повече информация, посетете https://blogtogranny.com/, а за допълнителни въпроси, пишете на digitalno.uchilishte@gmail.com.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии