WSJ: Доведеният брат на Ким Чен-ун бил информатор на ЦРУ

Ким Чен Нам

По-големият доведен брат на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун – Ким Чен-нам, е бил информатор на Централно разузнавателно управление на САЩ, разкрива The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

„Той е бил връзка“ между Ким Чен-ун и американското разузнаване, разкрива източникът на изданието. Според представената информация, убитият на летището в Куала Лумпур през 2017 г. Ким Чен-ан „многократно се е срещал с представители на ЦРУ“.

Според вестника, през февруари 2017 г., когато бе убит, Ким Чен-нам е заминавал за Малайзия, включително за да се срещне с представител на ЦРУ, с когото поддържа контакт.

Ким Чен-нам почина на 13 февруари 2017 г. по пътя към болницата от летището в малайзийската столица. Според полицейски доклади, той се е оплакал от световъртеж, разкривайки, че някой го е напръскал с течност в лицето, след което изчезнал. Малазийските власти твърдят, че смъртта е причинена от излагане на забранен нервен агент.

По случая бяха задържани граждани на Индонезия и Виетнам. Първият бе оправдан, а вторият – осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода по обвинение в причиняване на вреда на здравето на Ким Чен-нам, довела до смъртта му.

Ким Чен-нам е най-големият син на бившия лидер на КНДР Ким Чен-ир, роден от известната севернокорейска актриса Сон Хей Рим. По-рано той е смятан за най-вероятния наследник на баща си като лидер на Северна Корея.

Коментари

Задължително поле