Българинът не използва говеждо месо за приготвянето му
Рецептите на Росица Генчева са добре познати от години на българските домакини. Те са публикувани в готварските й книги, между които с особена популярност се ползва „Кулинарна енциклопедия с 1555 избрани рецепти“. Почитателите на кулинарката от Кърджали, която не е професионален готвач, а рехабилитатор, могат да намерят нейни нови идеи във фейсбук страницата й, където тя дава и съвети за приготвянето на ястията.
В края на 2021 г. ви запознахме с предложения на Росица Генчева за празничната трапеза по Коледа и Нова година, а сега публикуваме нейни изпитани рецепти за любимата на българите мусака. В книгата си тя дава повече от десет рецепти за вкусното балканско ястие, пет от които са негови постни варианти с тиквички, кисело зеле, праз, зелен фасул – без грам въглероден отпечатък.
Универсална заливка
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца, 3 с.л. брашно
щипка сода
сол
Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват и мусаката се залива, когато вече е изпечена. Ястието се връща във фурната и се пече на горен реотан, докато заливката порозовее. Рецептата може да се използва и за други ястия, например за дроб-сарма.
Класическа мусака
Необходими продукти:
500 г кайма
0,5 кг картофи
2 глави лук
1 ч.ч. домати
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
джоджен, черен пипер, чубрица, сол
1 каф. ч. олио
2 с.л. масло
заливка по горната рецепта
Начин на приготвяне:
В олиото задушаваме наситнения лука, слагаме каймата, картофите на кубчета, червения пипер и нарязаните домати. Задушаваме 10-15 минути. Изсипваме в тавичка, слагаме подправките, вода, колкото да се покрият картофите, и печем. Когато водата се изпари и остане на мазнина, поливаме със заливката и връщаме във фурната, докато коричката порозовее. Поливаме мусаката с препържено масло, поръсваме с магданоз и я сервираме с кисело мляко.
С кайма и патладжани
Необходими продукти:
1 кг кайма
1 кг патладжани
1 ч.ч. домати
1 глава чесън
3 глави лук
1 каф. ч. ориз
1 връзка магданоз
1 ч.ч. олио
черен пипер, сол
заливка по желание
Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана и го нарязваме на колелца. Поръсваме го за 2 часа със сол. Измиваме го и го подсушаваме. Пържим го в загрято олио до полуготово. В същата мазнина задушаваме лука, каймата, ориза, червения пипер и доматите. Слагаме ситно нарязаните чесън и магданоз. На дъното на тавичка нареждаме половината патладжани, след това плънката, а отгоре останалия патладжан. Поръсваме с черен пипер и заливаме с топла вода, за да се покрие патладжанът. Запичаме в силна фурна и поръсваме с магданоз. Заливката се слага по желание.
С праз, картофи и ориз
Необходими продукти:
7-8 стръка праз
2 картофа
1 каф. ч. ориз
1 ч.ч. домати
2 ч.ч. вода
черен пипер, джоджен, сол
1 каф. ч. олио
1 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
заливка
Начин на приготвяне:
В олиото се задушава изчистеният и нарязан на парчета по 3 см праз. Слагат се картофите, нарязани на кубчета, след това оризът, червеният пипер и доматите. Задушаваме 10 минути, прибавяме подправки и изсипваме сместа в тавата. Заливаме с водата и запичаме до готовност. След това разстиламе заливката и запичаме до розово. Поръсваме с магданоз. Сервираме с кисело мляко.
Със зелен фасул
Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
2 моркова
2 глави лук
2 сварени картофа
3 домата
1 връзка магданоз
1 каф. ч. олио
1 ч.л. червен пипер
джоджен, сол
чесън и кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
Измитият фасул се нарязва на парчета и се сварява в подсолена вода. Може да се използва консервиран. В олиото се задушават лукът, настърганите моркови, сварените картофи на кубчета. Слагат се червеният пипер, доматите и свареният зелен фасул. Всичко се обърква добре и се изсипва в тавичка. Овкусяваме с подправките и заливаме с водата от фасула, така че да покрие зеленчуците. Запичаме във фурна. Когато мусаката е готова, заливаме със заливката, поставяме отгоре парченца масло и запичаме наново до розово. Поднасяме с кисело мляко и чесън.
В кухнята на Балканите
В края на миналата година проучване на Good Food за Би Би Си обяви мусаката за ястие, което оставя най-големия въглероден отпечатък и така вреди на климата на Земята. Причината според англичаните е, че в него се използва говеждо месо, а както е известно, едрият рогат добитък отделя много въглеродни газове и така засилва парниковия ефект.
Истината е, че любимата на балканските народи мусака се готви предимно със свинско и телешко месо, като първото преобладава (като по-евтино). Освен това, каймата не е най-съществената част от ястието. В него се слагат картофи, моркови, лук, може и други зеленчуци, а заливката е от яйца, брашно и кисело мляко. С други думи – едно добре балансирано ядене от гледна точка на диетолозите.