Пърженото е вредно за здравето
Съвременните домакини разполагат с различни уреди за готвене без или само с няколко капки мазнина – много актуално на фона на растящите цени на олиото. Ценни рецепти могат да бъдат намерени и в тетрадките на нашите баби и майки, където често има добавени забележки като „скъпо“ и „евтино“ или „икономично“.
Интересното е, че някогашните „скъпи“ рецепти са с масло, а „евтините“ – с олио. Днес май става обратното.
Всъщност използването на много олио, запръжките и изобщо пърженето, които са традиционни за нашата кухня, никак не са полезни за здравето. Не случайно в западната половина на континента предпочитат задушаването, варенето и печенето като начин на обработка на храната. Пърженето добавя в продуктите излишни калории - по време на процеса продуктите губят част от съдържащата се в тях вода и абсорбират мазнина. Например, 100 г сурови картофи имат 90 калории и 0 г мазнини, а пържени – над 300 калории и 15-20 г мазнини.
Особено опасно е пърженето при много висока температура, защото растителните мазнини се трансформират в трансмазнини, а те създават риск от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести и някои форми на рак. Повторното използване на една и съща мазнина за пържене „зарежда“ храната с още повече трансмазнини. Зехтинът и кокосовото масло са най-устойчиви на високи температури и дори след няколко часа загряване мазнините в тях не се трансформират. Затова средиземноморската кухня, в която се готви със зехтин, се смята за много по-здравословна. Ако перифразираме една позната от историята реплика - като е скъпо олиото, гответе със зехтин. И без това цените им вече се доближават.
Желирано пиле
Необходими продукти:
1 сварено пиле
1 зелена чушка
3 домата
25 г желатин
500 мл бульон от пилето
сол, черен пипер, лимон
кервиз, пащърнак (по желание)
Начин на приготвяне:
Желатинът се слага в студения прецеден бульон, подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок, може и с настърган кервиз или пащърнак. Слага се на умерен котлон. Бърка се непрекъснато, докато заври, след което се отстранява и се оставя да се охлади, без да се втвърди. В порцеланов съд или форма за кекс, изплакнати предварително със студена вода, се налива малко от желето (на 1 см височина) и се оставя на студено да се стегне за около 10 минути. През това време пилето се нарязва на малки парчета и се отстраняват костите и кожата. Подрежда се върху стегнатото желе. Чушката и доматите се нарязват на тънки колелца и с тях се украсява пилето. През зимата за украса може да се използват моркови от туршия, листенца целина или магданоз, червена чушка от буркан. Най-отгоре се налива останалото желе. Оставя се на студено. След няколко часа (поне два) или на другия ден съдът се потапя във вряща вода, брои се до 3 и желето се обръща веднага върху чиния за сервиране. По същия начин може да се желира сварена или приготвена на пара риба, шунка на кубчета, както и варен език.
Свинско с лук и майонеза
Необходими продукти:
1 кг нетлъсто свинско месо
2 глави лук
100-150 г кашкавал
1 майонеза (200 г)
галета
сол, черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, лукът – на полумесеци. Объркват се заедно със сол, черен пипер и магданоз. Дъното на йенска тенджера се покрива с галета, сипва се сместа и отново се покрива с галета. Отгоре се слагат 100-150 г кашкавал на тънко. Най-отгоре се изсипва майонезата и се подравнява. Слага се в студена фурна. Пече се под капак около 1 час на не много силно (180-200 градуса). Може да се сложи не цяла, а 3/4 опаковка майонеза, за да не е много мазно.
Свинско с топено сирене и сметана
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
3 глави лук
1 кофичка заквасена сметана
1 кръгла кутийка топено сирене
8-10 гъби печурки
2-3 кисели краставички
сол, черен пипер, вода
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки, лукът на полумесеци, гъбите и краставичките – на по-дебели филийки, топеното сирене (може и пушено) – на кубчета. Всичко се обърква със сол и черен пипер. Сметаната се разрежда с 1 чаена чаша вода и се сипва при останалите продукти. Пече се в йенска тенджера под капак на 180-200 градуса 1,5 часа. Може и да не се слага вода, ако искате ястието да е по-гъсто.
Сладки с кокосово брашно
Необходими продукти:
За блата:
300 г брашно
50 г маргарин
1 яйце плюс 1 жълтък
1 бакпулвер
200 г прясно мляко
250 г захар
За глазурата:
150 г маргарин
250 г захар
200 г прясно мляко
100 г шоколад
2 пакетчета кокосово брашно за овалване
Начин на приготвяне:
За блата маргаринът се разбива със захарта, добавят се едни след други яйцето и жълтъкът, млякото и бакпулверът, размесен с брашното. Разбърква се и се изсипва в намазнена тавичка. Пече се, докато леко покафенее. След като изстине, се реже на малки правоъгълничета или квадратчета. Продуктите за глазурата се стопяват на слаб огън, като се бъркат. Всяко парченце от блата се топва бързо в сместа, докато е топла, и се овалва в кокосово брашно. Оставят се да изстинат и да се стегне глазурата.
Хит на седмицата
Пастет от авокадо и крема сирене
Необходими продукти:
1 голямо авокадо, 1 с.л. с връх крема сирене, 1 скилидка чесън, 1 червена чушка или домат (пресни, но може и от консерва), 1 лимон, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото на авокадото се изгребва с лъжичка и се пюрира. Прибавят се скилидката чесън, нарязана на ситно или счукана, чушката (доматът) на кубчета и крема сиренето. Всичко се разбърква добре. Овкусява се със сока на лимона, сол и черен пипер.
0647-6 (ако има нужда от снимка)