Австралийското кафе расте в планинска почва без вредители

Кафето в Австралия за пръв път е намерено засадено на бреговете на Бризбейн през 1832 г.

Местните ферми имат затворен цикъл на производство

Островът не е засегнат от болести по реколтата

В Нов Южен Уелс реколтата зрее бавно заради по-хладен климат

„Труд” представя поредица от публикации „Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия- идната събота!

Австралия е един от малкото региони в света, незасегнат от най-сериозните болести по кафето, като червея, прояждащ кафеените плодове, и „ръждата по листата”. По този начин при австралийското субтропично кафе не се използват вредни пестициди, което позволява на производителите да използват естествени производствени системи, които отговарят на очакванията на общността за чиста и устойчива среда.

Вкусът на австралийските арабики е разнообразен, с орехов отенък, шоколадов или кисел, често с възможност за сладко цитрусови и плодови нотки. Арабика отглеждат на острова от 200 години, но индустрията премина през високи и ниски нива на производството. Отглеждането на кафе там започва през 1880 г., но се прекратява до 1926 г., поради високите разходи за труд. С преминаването към механичното събиране на реколтата в последните 30 години се създават нови ферми в региона и сектора се възражда.

Австралия има около 600 000 кафеени дървета, които растат на 200 хектара с потенциално производство от 300 тона кафе на реколта. Някои производители започват да засаждат кафе и на остров Норфолк, край източното крайбрежие. Тук производителите засаждали нови сортове - K7, Catuai и Mundo Ново, редом със старата Typica и Бурбон.

Австралийските ферми за кафе имат интересна история, ако попитате много хора от индустрията кога е открито кафето на острова, ще чуете редица различни истории.

Мнозина смятат, че кафето в Австралия за пръв път е намерено засадено на бреговете на Бризбейн през 1832 г. - не е най-голямата площ за отглеждане на реколта, но според Coffee Works в Мариеба и Корпорацията за изследвания и развитие на селските индустрии на австралийското правителство там именно израства първото стръкче на кафеено дърво.

Едва през 1880-те години започва да се разпространява по източното крайбрежие и надолу към плодородното плато на северен Нов Южен Уелс, което поставя началото на търговските плантации в Австралия. Именно по това време австралийските реколти започват да печелят медали из цяла Европа и си изграждат репутацията за жизнени условия на отглеждане на кафе. Скоро след това пазарът потъва финансово, поради нарастващите производствени разходи и липсата на работна ръка за бране на кафеените зърна. Австралийското кафе изпада от радарите на бизнеса и попада в летаргия в продължение на почти 100 години, докато нарастващият глобален интерес започва да вдъхва живот на тази индустрия.

В Австралия има два основни региона за отглеждане на кафе и повечето насаждения могат да бъдат намерени във високопланинските масиви Атертон и северен Нов Южен Уелс. Няколко по-малки плантации са разпръснати по зоната около гранитния пояс, както и райони на тропическото и субтропичното крайбрежие, което означава, че фермите за кафе са ограничени главно до Куинсланд и региона на Северните реки. Последният се намира на 1600 километра от тропика на Козирог, което го прави най-южният регион в света.

Австралийците приемат кафе културата много сериозно, особено през последните десетилетия. Техният кафе стил е толкова специфичен, че дори и големите кафе вериги трудно се конкурират с него.

 

На острова правят

Първия в света механичен комбайн

Бизнесът расте бавно, но стабилно до началото на 80-те години на миналия век, когато започва да процъфтява, благодарение на първия в света механичен комбайн за кафе, който е проектиран и изграден на плантация в северната част на Куинсланд. Този комбайн, наречен „Coffee Shuttle # 1”, помага за революцията в процеса на бране, тъй като има по-ниски производствени разходи. Той продължава да работи и до днес в родното си място на плантацията на семейство Жакуус в Северен Куинсланд - най-големият регион за отглеждане на кафе в държавата.

 

Заради по-хладния климат

В Нов Южен Уелс реколтата зрее бавно

Това прави напитката по-сладка

] Плантациите в Австралия са стопанства, в които зърната се отглеждат, обработват, пекат и пакетират на място, готово за продажба или директен износ.
Плантациите в Австралия са стопанства, в които зърната се отглеждат, обработват, пекат и пакетират на място, готово за продажба или директен износ.

Хладният климат в района Нов Южен Уелс създава добри условия за отглеждане на реколтата. Там се наблюдава по-бавно узряване на зърната, като те стават естествено сладки. Това означава, че в кафето възникват уникални аромати и мнозина вярват, че това е причината за естествено по-ниското съдържание на кофеин в австралийската напитка, въпреки че това не е доказано научно. Тайната на кафето в района се крие в Гранитния пояс. Въпреки че то не се причислява директно към гранитния пояс, уникалната комбинация от микроклимат и богати вулканични почви възпроизвеждат условията, намиращи се в по-екваториални райони за отглеждане на плантанции на 1200 метра надморска височина или по-високи - идеални за отглеждането на специално кафе, което се намира в разпръснатите плантации на единични имоти в южната част на Куинсланд и северната част на Северозападната земя.

Плантациите в Австралия са стопанства, в които зърната се отглеждат, обработват, пекат и пакетиратна място, готово за продажба или директен износ. Много по-малки плантации в Куинсланд доставят продукта си само на частни клиенти или онлайн чрез уебсайта си и рядко ще намерите кафене, използващо кафе извън околността.

 

Реколтата на Австралия

Мариба дава 300 тона зърна годишно

Произвеждат органична Арабика

] Регионът Мариба е дом на „Света на кафето”, музей, посветен на това вълшебно кафеено зърно и промените, направени след откриването му в острова.
Регионът Мариба е дом на „Света на кафето”, музей, посветен на това вълшебно кафеено зърно и промените, направени след откриването му в острова.

Насажденията в региона Мариба дават значителна част от годишната реколта в Австралия или около 300 тона зърна годишно, според собственик на плантация за кафе Скайбъри в Куинсланд. Регионът Мариба е дом на „Света на кафето”, музей, посветен на това вълшебно кафеено зърно и промените, направени след откриването му в острова, включително иновации в методите на приготвяне и как историята е променила възприятията на хората за него.

Много австралийски плантации произвеждат висок процент органична арабика заради естествената без вредители планинска почва. Според австралийския отдел за гранична сигурност, много страни от Третия свят, особено тези, които са податливи на прословутия бръмбар кфара, не могат да отглеждат органична реколта без използването на пестициди. При тези плантации, които растат органично, трябва да се внимава, тъй като преди износа на реколтата, се извършват стриктни проверки.

Макар австралийското кафе да предлага фантастичен потенциал, то отчасти е задушено от липсата на инвестиции и организация. Хавай служи за добра точка за сравнение, тъй като този регион на САЩ е единственият друг развит кафе регион в света. След Втората световна война японците инвестират сериозно в производството на кафе на Хавай, а между Япония и САЩ регионът има голяма потребителска база. Инвестициите довеждат до силното развитие на хавайската кафеена индустрия, която е подкрепена от правителствени инициативи за контрол на качеството и инвестиции в маркетинга.

 

В Куинсланд са големите плантации

Фермите са скрити в тропическите гори

Хвалят се със специално кафе заради почвите

] Фермите могат да бъдат намерени, скрити в различни планински вериги.
Фермите могат да бъдат намерени, скрити в различни планински вериги.

Фермите могат да бъдат намерени, скрити в различни планински вериги, като Кафе Mount Tamborine във вътрешната страна на Голд Коуст. Тази плантация е като скрит оазис, сгушен в околностите на тропическите гори. Съсобственикът Кийс Ван Рийсен, мъж, който обича да се отнася не като фермер, а пазител на растенията, е отличен пример за австралийската кафе култура - той се отнася към вас със същото гостоприемство, което би показал на собственото си семейство. Койс може да се похвали с признание от Асоциацията на специализираното кафе на Европа.

Що се отнася до по-големите плантации, повечето от тях са разположени в района на Атертън Таблендс в северната част на Куинсланд, като например семейството на Джеки, домът на механичният комбайн и плантацията на Скайбъри, на чието кафе се наслаждават в Париж, Берлин и Великобритания. Тази плантация или по-конкретно земята, на която се намира, наскоро бе призната за най-високото ниво на опазване на околната среда в опит да се запази уникалният пейзаж и най-висококачествената вулканична почва, която е неразделна част от производството на екстра качествено специално кафе.

В Нов Южен Уелс се намира най-награждаваната и най-известната австралийска плантация за кафе, Mountain Top Coffee (MTC), 25 -хектарно имение с голяма част от произведеното кафе, използвано за износ.

В района на Мариба много фермери са се пренасочили към отглеждането на кафе след като австралийското правителство забранява тютюневите култури. Изключения като МТС и Скайбъри, както и Зеленият Калдрон, разположени в Нов Южен Уелс, започват да придават своя отпечатък в специалната кафе промишленост.

В региона на Атертинските възвишения се произвежда около половината от австралийския износ. Повечето от големите ферми в страната се намират тук, докато в Централен и югозападен Куинсланд има комбинация от няколко малки производители и някои по-големи.

*Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме