Азербайджан: Сепаратистките власти в Нагорни Карабах трябва да бъдат разпуснати

Министерството на външните работи на Азербайджан заяви, че в отцепническия планински анклав Нагорни Карабах, който е населен предимно с етнически арменци, може да бъде постигнат мир единствено след като арменските войски се изтеглят от региона и сепаратистките местни власти бъдат разпуснати, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че цивилните могат да напуснат региона по хуманитарни коридори, установени през Лачинския коридор към Армения и в други посоки. То призова цивилните да стоят на страна от, по думите му, легитимните военни цели, които са подложени на атаки от страна на азербайджанските сили като част от "антитерористичната" операция на Баку. Ведомството добави, че министърът на отбраната на страната е разговарял по телефона с турския си колега.

Властите в Нагорни Карабах заявиха, че Азербайджан обстрелва региона с ракети и артилерия по протежението на цялата фронтова линия около планинския анклав.

Арменското министерство на отбраната заяви, че негови сили не се намират в Нагорни Карабах.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските мироопазващи сили продължават да изпълняват мисията си в Нагорни Карабах и призова двете страни да прекратят кръвопролитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия