Акад. проф. Ивона Даскалова, д.м.н., ръководител на катедра „Пневмология, фтизиатрия и ендокринология“-ВМА, пред „Труд“: Имаме много нови медикаменти за лечение на захарния диабет

Българинът чака да се разболее и тогава тръгва по доктори

Световната здравна организация заговори за пандемия от диабет и други ендокринни заболявания. Ръстът на заболелите в световен мащаб расте стремглаво, милиони ще го отключат всеки момент. България не е изключение от пандемията. В основата на най-разпространения тип - диабет тип 2, е затлъстяването и неправилното хранене, не на последно място и стресът, категорични са лекари. Макар в миналото да се смяташе, че засяга основно възрастните, в последно време се среща и при децата. Специалистите са категорични, че той може да бъде предотвратен и в голяма степен зависи и от нас самите. Заболяването е социално значимо, защото води до трайна инвалидизация. Заплашително се увеличават и болестите на щитовидната жлеза, панкреаса и метаболитният синдром.

- Проф. Даскалова, защо има толкова много болни от диабет и броят им стремглаво расте?

- В света 475 млн. души страдат от захарен диабет, очаква се към 2030 г. да станат 675 млн., това е пандемия. Живеем много стресово, храним се неправилно, водим изключително застоял начин на живот - пред компютъра, от компютъра - в колата. Говорим за втори тип диабет, който се обуславя от наднормено тегло, затлъстяване, неправилно хранене, малка физическа активност и стрес. Има и друга причина, разбира се - това е замърсената околна среда. Ние унищожаваме природата, а искаме да сме здрави. Заобиколени сме от толкова мръсен въздух и от толкова вреди, които ние самите нанасяме на природата! Даже сред децата зачести диабет 2. Всичко това е резултат от неправилното хранене, от това, че децата са или с таблета, или пред компютъра, не ритат топка на улицата, малко се разхождат и т.н. Трябва да помислим за това, преди да се питаме защо сме болни. Увеличава се и първи тип захарен диабет, който е автоимунно заболяване.

- Преди дни завърши 13-ят конгрес на Българската антидиабетна асоциация, какви са новостите, появи ли се по-голяма надежда за болните?

- Много интересни лекции имаше. Говорихме не само за диабета, а и за една нова методика (неинвазивен метод) за лечение на възли на щитовидната жлеза, на паращитовидните жлези, а също така аденоми на черен дроб и на простата - лазерна аблация. Тази нова методика сега навлиза в България. Лекторът беше италиански професор. Отделно, бяха разгледани най-новите медикаменти. Интересни лекции бяха и за хирургично лечение при панкреатичните инсулиноми. Разгледа се и въпросът за връзката между диабета и сърдечно съдовите заболявания. Лекцията, която предизвика много голям интерес, беше:„Затлъстяването, козметичен или здравен проблем“.

- И какъв проблем е?

- Естествено, че човек ще изглежда много по-добре, когато редуцира теглото си, но проблемът е здравослословен, защото затлъстяването е крачка към отключването на захарния диабет. И като заговорихме за затлъстяването, много интересна тематика е метаболитният синдром, какви са ранните методи за скрининг. На конгреса се разгледа и влиянието на храненето върху алкално-киселинното равновесие, което пак има отношение към затлъстяването.

- Кои пациенти България могат да се възползват от най-новите лекарства, за които говорите?

- Абсолютно всички пациенти имат достъп до най-новите терапии и те могат да се изписват в зависимост от необходимостта от това лечение. Има и един нов медикамент, който вече използваме в клиниката. Това е една комбинация от ултрадълго действащ инсулин и един хормон. Има достатъчно нови неща. Лечението на всеки диабетноболен е индивидуално. И когато става дума за нови лекарства, нека спомена и новите технологии, като инсулинови помпи, както и глюкозен мониторинг. Всички модерни медикаменти за лечение на захарен диабет - тип 1 и тип 2 са в наличност в България. Не са толкова много държавите, които изцяло реимбурсират помпената терапия при диабет тип 1. В България държавата плаща изцяло инсулиновата помпа, която струва между 5 и 10 хил. лв. От консумативите, които са до 400 лв., пациентът доплаща само 40 лв. Искаме диабетичките да раждат здрави деца, това може да стане само с помпена терапия. Даже препоръките са, когато една диабетичка реши да става майка или диабетик - баща и са с лош контрол, да си поставят помпа.

- Какво е най-страшното на диабета?

- Мои пациенти казват - аз не се страхувам от заболяването, а от усложненията. Те са увреждане на очите, сърцето, бъбреците, краката, на целия организъм. Диабетът е коварно заболяване. Боледува целият организъм. Той се лекува от всички доктори - и от кардиолозите, и от офталмолозите, и от невролозите, нефролозите. Лечението трябва да бъде такова, че да не създаваме работа на хирурзите. Тоест трябва да предпазим хората от диабетно стъпало, от ослепяване, от хронична бъбречна недостатъчност. А всичко това може, ако един пациент се лекува както трябва, поддържа добро артериално налягане, добър липиден профил. Когато говорим да предпазим пациент от усложнения, не говорим само за кръвна захар. Както виждате, нужна е една комплексна терапия. Това трябва се знае от всеки лекар, който се занимава с лечение на захарен диабет. Много важна е превенцията - не само да лекуваме, а да предпазим от дадено заболяване. Лечението зависи не само от лекаря, а и от пациента. И много важно е доверието между двамата.

- Няколко пъти споменахте ролята на правилното хранене за предотвратяване на диабета. Какво точно означава това?

- Това значи да човек да се храни 3-4 пъти на ден с по-малко храна и тя да бъде богата на плодове и зеленчуци, както и млечни продукти (но истински, а не това, което ние консумираме). Ще попитате - а откъде? И аз си задавам въпроса откъде идва това огромно количество кисело и прясно мляко, когато ние си изклахме животните, няма крави, няма овце? Значи има нещо, което не е ясно. И друго - внасяме тези гумени домати от Гърция и Турция, а нашите, истинските ги няма вече на пазара.Освен това месото, което ядем, не трябва да е тлъсто. Независимо, че излизат един куп публикации колко много е полезна сланината.Това просто не е така.

- Сега е много модерна високо мазнинната диета на Атанас Узунов, която е без плодове. Той твърди, че е изключително полезна именно за диабетици тип 2, това вярно ли е?

- Аз съм един от противниците на такива диети и ще кажа защо. Не може да се консумира такова голямо количество мазнини, защото изключително много се натоварват бъбреците, особено при хора със захарен диабет. И как без плодове? Някога легендата беше, че пациентите с диабет трябва да ядат много месо. Това не е точно така, защото се натоварват бъбреците. Разбира се, тези хора, които спазват тази високобелтъчна мазна диета, може би редуцират телесното си тегло, но нанасят вреда на организма си. Така че, трябва да се ограничат и въглехидратите, и мазнините. Искам да кажа нещо интересно. В азиатските страни, например в Южна Корея, храната е безсолна и те консумират много малко бяла захар. Храната им е богата на всякакви зеленчуци и пресни меса. Има и ориз, разбира се, но начинът, по който се приготвя храната, е много важен - печена или на пара. Ще ви дам и друг пример - Китай. Там преди години много малко хора боледуваха от диабет. Сега обаче, стремглаво заболеваемостта расте. Огледайте се защо. Те започнаха да живеят по друг начин, нарушавайки традициите си и да се хранят по друг начин. Кога преди сме виждали дебели китайци? А сега има.

- Диабетът е единият бич при ендокринните заболявания. А другият?

- На първо място у нас и по света, са заболяванията на щитовидната жлеза. Това е свързано с радиация, с околна среда. Например сега изпадат в паника много млади жени от диагнозата „Антоимунен тероидит Хашимото“. Трябва да ви кажа, че процентът на заболелите е много голям. Зачестяват не само автоимунните заболявания, но и нодозните промени на щитовидната жлеза, т.е. образуването на много възли. Българинът не обича да си прави профилактични прегледи. Той чака да се разболее и тогава да тръгне по доктори. А профилактиката е нещо много важно. Преди години в България имахме много добри скринингови програми. Провеждаше се масово скрининг, както за диабет, така и за щитовидни жлези, сега няма такова нещо. А това трябва да е държавна политика и Министерството на здравеопазването трябва да помисли за скрининга на различните видове заболявания. Друго, което забелязвам в клиничната си практика, е увеличаването на рака на панкреаса. Докато преди години съм имала по 2 случая на година, сега са доста повече. Друг сериозен проблем е метаболитният синдром.

- Кои са новостите в лечението?

- Лечението и на двата типа диабет започваме винаги с едно - обучение, диета, променяне на навиците. Това е нормален начин на живот, но с някои ограничения. Не случайно по света има т.нар. диабетен тим, състоящ се от ендокринолог, кардиолог, невролог, но винаги има и психолог. Говорим за комплексност на терапията. В България имаме всички видове инсулини, а това, че някои колеги не ги използват, не означава, че ги нямаме. Ние използваме само човешки инсулини. Беше време, когато имаше и говежди, и свински, но от 1986 г. България лекува само с човешки. У нас вече се използват и високопречистени аналогови инсулини. Последният, който е с ултра бързо действие, вече е в България. За диабет 2 също използваме всички модерни групи лекарства. Всичко, с което сега лекуват в Европа и Америка, го има и у нас. И се предлага и най-скъпата терапия. Това показва, че ние действително лекуваме модерно.

- След като има такива лекарства, те не могат ли предотвратят диабета?

- Новите медикаменти ги използваме, когато вече диабетът е отключен. Те не могат да предотвратят заболяването.

- Какво най-много ви радва в работата?

- Скоро бях поканена на две сватби на мои млади пациенти и единият вече ще става баща. Радва ме и това, че моите пациентки раждат здрави деца, сред които има на по 20-30 г. вече и не са отключили диабет. Радвам се, когато измъкна някого от лапите на болестта. Чувствам се нещастна, когато късно идва пациент, на когото вече не мога да помогна, при когото са настъпили усложненията.

- Вие пътувате непрекъснато, сега сте в САЩ на Световния конгрес на Американската диабетна асоциация, какво ви дава това?

- Опитът на другите страни е много важен. Ти не може да го добиеш само у нас и само в един университет. Трябва да посетиш много места, да видиш хората как лекуват по света, как живеят, как се хранят.

Нашият гост

Акад. проф. Ивона Даскалова, д.м.н. е ръководител на катедра „Пневмология, фтизиатрия и ендокринология” и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА. Член е на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на Американската диабетна асоциация, на Световната организация за клетъчна трансплантация и председател на УС на Българската диабетна асоциация. Специализирала е в Германия, Дания и САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта