Акад. проф. Ивона Даскалова, ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА, пред „Труд“: Затлъстелите хора са най-рисковата група за Ковид-19

Пушачите изкарват по-тежко инфекцията, ако се заразят

Над 1 500 000 заболели и над 100 000 загинали от Ковид-19. Това е страшната световна статистика за по-малко от 3 месеца. Пандемията всеки ден взима хиляди жертви. Възрастните хора остават най-застрашени от фатален изход на болестта, но все по-често научаваме, че коронавирусът покосява и млади хора, и деца. Лекарите се учат в движение как да лекуват тежките случаи. Не е ясно дали през лятото вирусът ще изчезне сам. Единственото, което можем да направим, е да се изолираме, настояват медици. Оказва се обаче, че това не е достатъчно. И от поведението ни по време на домашната карантината зависи дали ще попаднем в рисковата група на заболелите, които получават тежки усложнения.

- Професор Даскалова, научаваме, че хората с метаболитен синдром, диабетиците и хипертониците са най-застрашени от тежки усложнения и даже от смърт, когато се заразят с коронавирус. Защо е така?

- Трябва да ви кажа, че в най-рисковата група на заболелите от COVID-19 попадат хората със затлъстяване. И това никак не е случайно. Затлъстяването причинява сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, астма, обструктивна сънна апнея, уврежда белия дроб. Именно това увеличава риска от фатален изход при заразяване с коронавирус. Тези хора много по-лесно ще направят бронхопневмония. Затлъстяването е свързано с риск от инфаркт, от исхемична болест на сърцето, от атеросклероза. При хората със затлъстяване има опасност и от висока венозна тромбоза и белодробна емболия. Захарният диабет води и до неврологични усложнения - до полиневропатия и до хиповентилационен проблем. Страдащите от затлъстяване имат висок холестерол, високи триглицериди, голяма обиколка на талията и завишени стойности на кръвното налягане. Всичко това определено намалява продължителността на живота. И е една от водещите предотвратими причини за смърт навсякъде по света. Забележете - казах „предотвратими причини“ - причини, които могат да се предотвратят. Но така или иначе, извеждането от тежко състояние при бронхопневмония е затруднено при хората със затлъстяване и захарен диабет - и оттам идва опасността при заразяване с коронавируса, който я предизвиква.

- В началото на пандемията се смяташе, че само възрастни хора загиват от коронавируса. А сега стана ясно, че и младите не са застраховани от трагичен изход на болестта.

- Ако се направи задълбочено проучване, ще се види ясно, че някои от тези млади хора, за които говорите, са със захарен диабет, затлъстяване и други придружаващи заболявания.

- А по-лесно ли се заразяват диабетиците - хората с така наречената „захарна болест“, които по принцип са по-склонни към инфекции“?

- И диабетиците, и затлъстелите са по-склонни към всякакви инфекции. И оттам идва по-голямата опасност за тях при контакт с вирусоносител. В България вече имаме много хора с наднормено тегло. Много. Сега, когато са вкъщи, е точният момент за тях - да си направят програма и да започнат да се грижат за тялото си. Имат достатъчно време, което, може би, им е липсвало по-рано, когато са ходили ежедневно на работа. Нека да преосмислят в извънредното положение с какво се хранят и да започнат здравословен живот.

- Много хора от групите, които лекарите определят, като рискови, в момента са доста стресирани. Какво точно да правят, за да избегнат заразата, която може да ги убие.

- Първото, което трябва да правят, е да спазват изолацията, избягването на контакти с хора. Пациентите, особено тези с декомпенсиран захарен диабет - тези, със завишени стойности на кръвната захар - са много склонни към по-лесно заразяване. Затова при сегашната обстановка за тях - освен изолацията и хигиената - е много важен начинът на хранене.

- Уточнете?

- Тези хора трябва да се консумират нискокалорични храни, бедни на въглехидрати. Ако някои от тях имат вкъщи домашни фитнес уреди трябва ежедневно да ги ползват, защото в момента няма много възможности за физическа активност навън, за разходки. Най-малкото, което мога да кажа е, че трябва да се прави гимнастика всеки ден.

- А диетата в един момент, като сегашния, когато има опасност от зараза, няма ли да отслаби организма на хората от рисковите групи?

- Аз не говоря за гладуване, а препоръчвам нискокалорийна храна. Трябва да бъде забравена бялата захар. Трябва да се ядат много зеленчуци и плодове - без банани и сушени плодове, разбира се. Човек по принцип трябва да се научи да се храни начесто и по малко. И да намали максимално приема на въглехидрати и тлъсти храни. Особено важен е начинът на приготвяне на храната - да не бъде пържена, а да б бъде варена или печена и количеството u да бъде чувствително намалено. Така че не говорим за глад - повтарям - а говорим за правилно и здравословно хранене.

- Изолацията и новините за заболели и починали, с които ни заливат от сутрин до вечер по телевизиите подлага хората на силен стрес. Този стрес не влошава ли заболяванията при хората от рисковите групи?

- Аз обикновено обичам да казвам, че щастливите хора със здравословно тегло не се разболяват от диабет тип 2. Естествено, че стресът влияе. И то съществено. Самите пациента много добре знаят, че когато имат неприятности и са подложени на стрес по най-различни житейски причини - покачват кръвната захар и то силно. Аз бих посъветвала всички хора, които са в така наречените „рискови“ групи по отношение на пандемията да приемат това положение в момента, да запазят самообладание. И самите те да си помогнат, колкото могат, да подтиснат този стрес, на който са подложени всички хора, но който за тях е най-вреден. А иначе това, че се съобщава постоянно какво точно е положението у нас с болестта COVID -19, е добре, не е лошо. Защото ние трябва да бъдем добре информирани - разбира се, без да се създава паника.

- След няколкомесечно стоене вкъщи и свързаното с него обездвижване може би има опасност и здравите хора да качат килограми и да отключат диабет 2? Има ли и или няма такава опасност, според вас.

- Има такава опасност, ако са предразположени към затлъстяване, да. Но и аз на тях ще дам същите съвети. Човек може да прави физически упражнения и да спазва режим на здравословно хранене, независимо къде се намира.

- Но в Китай, професор Даскалова, откъдето тръгна заразата с коронавируса, хората се хранят здравословно, доколкото знам. Там затлъстели хора почти няма или са голяма рядкост. Защо тогава имаше толкова много заразени и починали китайци?

- Не е така, както казвате. Китай наруши своите традиции в здравословното хранене доста отдавна. И в големите китайски градове започна да нараства процентът на затлъстели хора сред населението, а оттам започна да нараства и процентът на болните от захарен диабет. Стресът също води до това - до затлъстяване. Има нарастване на зависимостта на всички хора, по цял свят от висококалорийните храни, които никак не са полезни. Консумацията в заведенията за бързо хранене се увеличава и буди все повече притеснения. Този начин на хранене трябва да се промени, ние всички трябва да си помислим много трезво върху това.

- Ендокринолози включени ли са активно в лечението на заразени от корона вирус? Би трябвало да са включени, след, като вие твърдите, че диабетиците са в по-голям риск от фатален изход, от колкото другите инфектирани?

- Да, разбира се. Медиците на първа линия, ако имат нужда от ендокринологична помощ, я получават безотказно. При диабетиците се държи сметка и за контрола на кръвната захар. Когато и където има нужда се включват всички медицински екипи. Всички колеги си гледат много съвестно работата. Ние всички сме снабдени със защитни облекла. Но основното е дисциплината - и при нас, и при пациентите. Както неведнъж казва професор Мутафчийски, ние трябва да се отнасяме към всеки един пациент, като към потенциален вирусоносител. За да се запазим и ние - и да няма заразени медицински работници, които сега са по-нужни от всякога.

- Хората от рисковите групи трябва ли да пият някакви допълнителни лекарства по време на карантираната? Трябва ли да приемат например противовирусни препарати профилактично?

- Не. Те трябва просто да се пазят, да избягват физическите контакти с други хора, някои от които може да са вирусоносители. Това се отнася за всички ни. Проблемът е в това, че диабетиците и затлъстелите хора много по-трудно ще изкарат болестна, ако се заразят - проблемът не е в това, че специално при тях ще дойде вирусът. Той е много вирулентен и може да зарази абсолютно всеки. Все пак не е лошо да се вземат ежедневно витамини, да се пият повече течности и повече чай. Нека пак да кажа. Диабетиците са рискова група и най-важното при тях самоизолацията - това е основният начин на съхранение при тях. Но не трябва да се създава паника сред тези хора.

- Ако болен човек вдигне до опасни стойности кръвната захар или кръвното налягане по време на извънредното положение, ще бъде ли приет в болница, както обикновено? Доста хора се оплакват, че сега се обръща внимание основно на заразените с коронавирус, а другите болни де отпращат?

- Разбира се, че човек с висока кръвна захар ще бъде приет, както се полага, в спешните отделения на болниците. У нас лекуват всички спешния състояния, въпреки извънредното положение, за разлика от това, което се прави в държави. У нас болните хора не са оставени на произвола на съдбата - и независимо дали са заразени от коронавирус или не, ако имат друго спешно състояние, те ще бъдат лекувани. Ако има нужда от хирургични операции, това също се прави. Пациентите ни са обгрижени, уверявам ви. Но когато не е спешно състоянието на пациента, го отлагаме. Плановите хоспитализации са отложени, защото пациентът не се нуждае от спешна помощ. Ние продължаваме консултациите на болни от диабет, които са в други отделения и са приети там по спешност заради някакво болестно състояние.

- Появи се информация в интернет, че пушачите са по-защитени от коронавирусна инфекция. Това така ли е?

- Не. Не, разбира се, няма никаква логика да е така. Напротив - никотинът уврежда белия дроб на човека. Пушенето е особено противопоказно за диабетиците, защото никотинът уврежда кръвоносните съдове. Така че, в никакъв случай не мога да се съглася с това, че пушачите по-леко изкарвали коронавирусната инфекция. Тютюнопушенето не предпазва от коронавируса, напротив - протичането на заболяването COVID-19 е по-тежко при пушачите.

- А защо, госпожо професор, хората в големите градове карат по-тежко, като че ли коронавирусната инфекция? Има ли връзка протичането на заболяването с въздуха и с околната среда?

- Естествено, че има връзка на протичането на болестта със замърсяването на въздуха, както и с цялата околна среда. Има връзка и с други неща - липсата на достатъчно сън, например.

- Какво показа, според вас извънредното положение? Българинът дисциплиниран човек ли е? Страхлив ли е?

- Малко изненадващо за мен, българинът показва високо съзнание и дисциплина в извънредното положение, в което се намираме. Много приятно впечатление ми прави, че народът се вслушва много внимателно в това, което му говорят медицинските специалисти. Това е един добър факт. Ние се оказахме по-дисциплинирани от народите в много западни страни. И това е основната причина заразата у нас да се развива сравнително бавно. И разбира се, трябва да кажа, че взетите от правителството мерки бяха съвсем навременни. Добре е, че се правят изследвания. Но разпространението на коронавируса ще го спрат не толкова тестовете, колкото самоизолацията и следването съветите на оперативния щаб. И чувството за хумор на българина, не на последно място.

- Според вас, защо професор Мутафчийски стана толкова популярен, че започна да се говори за него, като за бъдещ президент?

- Това е така, защото хората виждат добрите резултати от мерките, които щабът взема. Професор Мутафчийски създава чувството за сигурност у българите. Хората виждат какво е положението в други страни и какво е у нас. Дисциплината е резултат и на това, че хората повярваха на оперативния щаб.

Нашият гост

Ивона Даскалова е академик, професор, доктор на медицинските науки със забележителен клиничен и научен опит. Специализирала е в Германия, САЩ и Дания. В момента ръководи Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Военно-медицинската академия. Член е на Европейската асоциация за изучаване на диабета, на Американската диабетна асоциация, на Световната организация за клетъчна трансплантация и председател на Управителния съвет на Българската диабетна асоциация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта