Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО и евродепутат, пред „Труд“: В политиката няма място за изнервяне или за лични емоции

Ако гласувате за БСП, избирате Европа на джендър идеологията

Сагата около общата листа за европейските избори на „Обединени патриоти“ приключи вчера. Поне засега. ВМРО ще се яви самостоятелно на вота през май, а водач на листата ще е евродепутатът и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки. Час след официалното обявяване на новината, разговаряме с Джамбазки за трусовете в патриотичната коалиция, за новата Европа и предстоящата кампания.

- Честита подкрепена кандидатура за водач на евролистата на ВМРО, господин Джамбазки! Ще успее ли ВМРО да спечели мандат, явявайки се самостоятелно на европейските избори?

- Благодаря за поздравленията! Убеден съм, че ще успеем да реализираме мандат в следващия Европейски парламент. Дори не говорим за мандат, защото листата на ВМРО е отворена широко за всички български граждани, за родолюбци. Оставили сме и отворена поканата към другите партии за провеждане на вътрешни избори, така че нашето мото и нашата идея не е да разделяме и да делим, да разрушаваме нещо съградено, а да надграждаме.

- И все пак от ВМРО тръгвате сами, поне за сега – без „Атака и без НФСБ.

- Изчакахме достатъчно нашите партньори от „Обединени патриоти“. Бяхме достатъчно търпеливи, любезни и добронамерени и продължаваме да очакваме техния отговор. Но! Времето върви, а изборите чукат на вратата и не е разумно да се бави подготовката за толкова важен процес заради очевидно лични недоразумения и лични вражди. Според нас личните разправии нямат място в политиката, а преекспонирането им в „Обединени патриоти“ е вредно за нас, вредно е и за българските граждани, които ни подкрепят. По тази причина ние започваме подготовката си за самостоятелно явяване, а колегите имат отворена врата и ако проявят разум и проведат разговори – добре. Ако ли не – тези европейски избори ще се превърнат в оценка за всеки един от нас като политически субект. В края на месец май ще може да сравним резултатите на ВМРО, на НФСБ, на „Атака“. Тогава ще видим кой, как се е представил в очите на българското общество. Ние, от ВМРО, сме уверени, че трябва да се подготвим и да влезем силни в кампанията и да работим за това да си свършим добре политическата работа.

- Изнервиха ли ви много коалиционните ви партньори от „Обединени патриоти“ през последните дни?

- В политиката няма място за изнервяне. Но трябва да има целесъобразност. В края на краищата когато непрекъснато чуваме, че всички са готови на разговор, но когато ги поканим изпращат своите заместници, което принципно не е лошо, но се показва несериозно отношение, става ясно, че личните проблеми при тях са повече отколкото интереса им от вършене на обща работа. Пак казвам - в политиката няма място за изнервяне или за лични емоции. Ние, от ВМРО, гледаме на правенето на политика като на задължение и ангажимент към избирателите си. Имаме своите постижения в Европейския парламент за пет години, които трябва да бъдат развивани в интерес на българските граждани. Не можем да превръщаме позициите си в европейските институции в заложник на лични отношения. Лични отношения трябва да се решават на затворени врати между хората, които са засегнати, а не да бъдат непрекъснато повод за някакви крамоли, скандали, битовизми и разделения.

- На фона на общите политики, които артикулирате като коалиция „Обединени патриоти“ в т.ч. и в сегашното управление, малко странно ще стои предизборен дебат между кандидат за евродепутат от ВМРО, Атака и НФСБ, не мислите ли? Каква разделителна линия ще се сложи между вашите предизборни платформи? Само личните вражди ли ще са в основата на дебатите?

- При нас, говоря само за ВМРО, в кампанията няма място за решаване на лични отношения. Ние проблем в това отношение нямаме. Личните проблеми са другаде и те са видими. От едната страна ще стои биографията с пет години работа в Европейския парламент и подготовката за следващия мандат. Точно този Европейски парламент е изключително важен, защото той ще промени Европейския съюз. За мен ще бъде много любопитно какво мислят колегите по редица важни европейски въпроси. И да противопоставим тяхното поведение в народното събрание. Пак казвам – все още има време за разговори за общо явяване, но няма време за бавене, защото кампанията вече започва.

- Чухме многократно, че дори и партиите от „Обединени патриоти“ да се явите самостоятелно на евровота, това няма да повлияе по никакъв начин на коалицията ви в управлението на страната. Че сте стабилни и че мнозинството ще продължи да е стабилно. Но не е ли това един вид политическа шизофрения – не мога да намеря по-мека дума – коалицията ви се разпада за европейските избори, но е стабилна във вътрешен план?

- Не, не мисля. Няма проблем, ако има достатъчно разум във всички нас, работата на правителството и народното събрание да продължава. Има програма, която трябва да бъде свършена и тя се върши. Въпреки очевидното нежелание на партньорите ни да се явим заедно, нито един от тях не казва, че това би се отразило на поведението му в народното събрание, доколкото може да се вярва на такива заявки.

- Знаете ли какво си мислят в ГЕРБ за това – че проигравате много лесно шанса си за двама, дори за трима евродепутати, неявявайки се в обща листа. Не захвърля ли патриотичната коалиция с лека ръка такъв шанс за представителство в Европарламента?

- Да, има логика в подобни разсъждения. Обединени можем да постигнем повече, но в края на краищата от ВМРО направихме всичко възможно, но не можем да накараме никого на сила да погледне сериозно и отговорно на европейските избори.

- Казахте, че тези европейски избори ще променят Европейския съюз. Каква ще бъде Европа в следващите години?

- Има две гледни точки – едната е нашата, на консервативните партии. Тази гледна точка ще я видите и в София на 9 март, когато Алиансът на консерваторите и реформистите се събира в България, за да разпише своята предизборна платформа. Ще я видите и на 23 март на конгреса на ВМРО, когато ще имаме също много чуждестранни гости от Италия, Германия, Полша – това са партиите, които се заявяват като традиционни, консервативни в Европейския съюз и в Европейския парламент. Ние сме съмишленици и работим заедно. Нашата гледна точка е за Европа, която има сигурна защита на външните граници, има нулева миграция, има отношение към хора, които идват на нашия континент не защото са бежанци, а защото имат икономическа изгода и нещо повече – искат да променим нашия начин на живот. Ще видите ясна политика спрямо непростимата джендър пропаганда и джендър политиките, които се водят. Например, Партията на европейските социалисти (ПЕС) с основен кандидат за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, подкрепя горещо Истанбулската конвенция и твърди, че тя незабавно трябва да бъде подписана. И непрекъснато упреква България, че не я е подписала. Апропо, така се намесва и в нашите вътрешни работи. Точно ПЕС, с основен кандидат господин Тимерманс, настоява за повече миграция от Африка, повече миграция от други държави извън европейския континент – това са нашите основни политически противници – хората, които искат да налагат джендър идеологията, множеството полове, еднополовите бракове, безполовите детски градини... Всички тези неща, за които ни казваха, че са конспирация – не, не са. Ние ги виждаме с очите си днес. Виждаме резултатите от тази пагубна пропаганда в съответните държави. Така че, това са двете гледни точки – Европа на нациите, нашата гледна точка и Европа на джендър пропагандата, с водещи говорители в случая Партията на европейските социалисти и господин Тимерманс. И тук въпросът би следвало да бъде и към техните представители в България – БСП. Които у нас се правят противници на тази джендър идеология, но в Европа горещо я подкрепят. Веднага изниква още един въпрос – дали става дума за политическа шизофрения или за политическо лицемерие и лъжа. Защото не може в София да си противник на Истанбулската конвенция, а в Брюксел да я подкрепяш. Който гласува за БСП, гласува за Тимерманс, защото те са от едно политическо семейство.

- Да очакваме ли водещият кандидат за председател на ЕК на консерваторите Ян Захрадил по време на предизборната кампания и в България?

- Още в края на месец март, когато ВМРО ще проведе своя конгрес. Миналия петък в Рим, както знаете, ВМРО стана част от политическото семейство на Алианса на консерваторите и реформистите заедно с още две други партии – ВМРО – Народна партия от Македония и Демократичната партия от Косово, чийто лидер е председателят на Косовския парламент Кадри Весели. Членството на ВМРО в Алианса на консерваторите и реформистите е логичен завършек на една продължила четири години съвместна работа. Нашето политическо семейство е трето по големина в сегашния състав на Европейския парламент и очакваме да разширим своето влияние, защото партиите в Алианса на консерваторите и реформистите застъпваме основните ценности – християнски корени, семейните ценности – семейството е доброволен съюз между мъж и жена и техните деца, защита на традициите, на националното самочувствие и определение и запазването на националните държави. А надстройката за Съюза са защитата на външните граници, свободната търговия. Когато става дума за образование, например, ние сме твърдо против идеите на господин Тимерманс за джендър образованието. Защото е скандално и недопустимо да се раздават брошури за хомосексуални връзки на деца. Няма как да има хомосексуална пропаганда в училище. Децата ни трябва да са защитени от подобни действия на поквара и промиване на мозъци. Абсурдно е едно отклонение, една девиация да се представя като нещо модерно или нормално.

Нашият гост

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 година. Завършил е „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Зам.-председател е на ВМРО и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта