Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Мега турнирът на УЕФА

Андрей Слабаков, евродепутат от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти, пред „Труд“: Човекът е най-застрашеният вид в дефилето на Кресна Петицията срещу магистрала „Струма“ е в угода на „зелените“ от „Демократична България“

Снимка: Пресофис на Андрей Слабаков в ЕП

В първите два месеца работа на новия Европейски парламент представителят на България и ВМРО в групата на Европейски консерватори и реформисти – Андрей Слабаков, се отличава с точните си изказвания в пленарната зала.
Последната му изява беше в четвъртък, по време на дебат в ЕП с депутати от групите на „Зелените“, „Обнови Европа“ и „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“. Те призоваха за по-специална законова закрила на защитниците на природата. Слабаков се противопостави на идеята някои хора от европейското общество да имат по-големи привилегии от останалите. „Труд“ използва случая да го попита за работата му в ЕП, за категоричното му противопоставяне на петицията, внесена от български „зелени“ срещу изграждането на АМ „Струма“ в района на Кресна, и за очакванията му относно посоката, в която ще се развива ЕС.

– Г-н Слабаков, в четвъртък в пленарната зала на Европейския парламент направихте поредното си остро изказване. Какво провокира Вашата реакция?
– Изказването ми бе провокирано от факта, че определени групи от хора в нашето общество биха искали да имат привилегии. Не мога да разбера, защо убийството на екоактивист трябва да се различава от убийството на продавач в магазин. Всички хора в Европейския съюз би трябвало да са равни пред Бога и пред закона. Според мен екоактивистите са хора с определена позиция. Това с нищо не ги прави по-различни от останалите хора, които вероятно имат позиции по различни въпроси. Не е възможно убийствата да бъдат формулирани като обществено „значими“ и „маловажни“. В крайна сметка убийството е убийство и този, който го е извършил, трябва да носи наказателна отговорност.

– Говорихте и за „зелен рекет“ и саботажи на европроекти за милиарди. Визирахте само българските „зелени“ неправителствени организации (НПО) или виждате такава порочна практика и в други страни-членки на Европейския съюз?
– За съжаление това не е само български феномен – случва се в цяла Европа. По-големият проблем е, че огромната част от европроектите, за които „зелените“ неправителствени организации получават пари, имат само теоретична връзка с екологията и са абсолютно безсмислени. Тяхната единствена цел е усвояване на средства от европейските екофондове. Ситуацията ми напомня за прекрасния филм на Едуард Захариев „Преброяване на дивите зайци“. Може би е време да го покажем на Европейския парламент.

– В изказването си изразихте учудване, че зелените партии подкрепят такива „странни организации“, които вредят на тяхната кауза. Може ли да кажете каква е разликата между „екологичните“ НПО и политическите формации?
– Зелените партии в Европейския съюз по неизвестни за мен причини предпочитат да работят с най-компрометираните екологични организации. У нас „екологичните“ НПО разчитат на желанието на българския народ да има природа в България. Но не всеки „зелен“ е „зелен“. Някои от тях са доста презрели. Те могат да бъдат наречени „зелени“, само защото цветът на парите, които взимат, е зелен. Не става дума само за долари. Някои от по-едрите български и европейски банкноти също са зелени. Всички ние сме „за“ да има природа в България, но сме против облагодетелстването на определени индивиди, за сметка не само на екологията, но и на българския народ. Ние имаме достатъчно много „екологични“ НПО-та, които са нормални и се борят не само в интерес на природата, но и в интерес на хората. Аз обичам българската природа, но, много моля, никога да не забравяме, че човекът също е част от биоразнообразието.

– В понеделник (днес – б. а.) в Комисията по петициите в Европейския парламент ще бъде гласувана петиция срещу изграждането на магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Зад подписката са „зелени“ НПО, а тя е придвижена в ЕП от евродепутата Радан Кънев. Разбирам, че няма да подкрепите петицията. Защо?
– Петицията няма никаква връзка с екологията. Тя очевидно е в угода на тясно партийни интереси. Видовете, които са застрашени според автора на петицията, имат изключително ограничено местообитание. Цитирам: „Преходите при шипоопашатите костенурки са много къси. За кратки отрязъци от време – от 1 до 4.5 часа изминават от 2 до 12 метра. За периоди от 1 година изминават от 15 до 150 метра, най-често от 60 до 100 метра“. Нали си давате сметка, че тези животни нямат намерение да се местят с километри. Авторите на петицията може да са виждали костенурка, но очевидно не знаят нищо за нея. Но категорично най-застрашеният вид в района на Кресненското дефиле е човекът. За последните години в този опасен пътен участък при катастрофи са загинали 50 души, а над 230 са ранените – част от тях са осакатени за цял живот. Аз съм в Европейския парламент, за да защитя интересите на България, а в интерес на България е магистрала „Струма“ да бъде завършена, тъй като е част от Паневропейския транспортен коридор номер 4, който свързва Германия с Гърция. Ако това не се случи, всяко българско семейство, без значение дали са ай ти специалисти, пенсионери или безработни, ще трябва да даде по около 2 000 лева. Защото държавата ни, тоест ние, нейните граждани, ще трябва да върнем цялото финансиране за магистрала „Струма“, включително и за вече изградените участъци. Нека имаме предвид, че настоящият проект в района на Кресненското дефиле е най-екологично щадящият от всички предложени до сега.

– Радан Кънев обясни ли на Вас и останалите евродепутати от България защо придвижва петицията, което у нас бе определена като национално предателство?
– Според мен единствената причина за неговите действия е, че някои „екологични“ НПО-та са част от „Демократична България“. Лично аз не мога да разбера хора, които се занимават само и единствено със своите партийни дела. Мисля, че интересите на България са нещо значително по-важно. Но това е негов избор.

– Как си обяснявате тази странна ситуация – български евродепутат да действа по този начин срещу страната си?
– Българският евродепутат би трябвало да се интересува първо от България, после от Европейския съюз и ако остане време – от своите партийни интереси. Мисля, че за това са ни избрали и заради това сме изпратени тук – за да защитаваме интересите на нашата родина. Който мисли по различен начин, е добре да приеме чуждо поданство.

– Може ли да прогнозирате дали петицията ще бъде подкрепена в Комисията по петициите и какъв сигнал ще е това за България и „зелените“ НПО?
– Не вярвам, че тази петиция ще остане отворена. За да обясня на българите какво означава това – ако е отворена, ще е против България. Ако я затворим, нещо в което съм убеден, това ще бъде в интерес не само на всички българи, но и в интерес на Европейския съюз.

– Миналата седмица Европейският парламент гласува декларация за извънредно климатично положение. Доколко е оправдано това?
– Проблемите с екологията не са от вчера. Ако говорим за думата спешност, тя е най-малко в последните 30 години. Лошото е, че не се взимат никакви мерки. Оставаме на ниво говорене, а трябва да се направи нещо конкретно. Аз имам идеи по този въпрос, които съм предложил в Комисията по екология. Искрено се надявам да бъдат приети. Обезлесяването на Европа е факт, който не е по-маловажен от проблемите с Амазония. За последните 100 години Европа е загубила почти 3/4 от своите гори и е време да се направи нещо конкретно по въпроса. Работя за това и имам поддръжката на достатъчно политически групи, за да стане факт.

– През ноември имахте среща с пчеларски асоциации от България и Италия. Това начало на Ваша кампания в ЕП в защита на сектора ли е и какви са идеите Ви за решаване на проблемите там? Откъде имате вече подкрепа?
– Много се радвам, че успях да организирам събитие, може би за първи път в Европейския парламент, на което присъстваха двама комисари и един министър на земеделието. С моя колега Пиетро Фиоки от Италия строго ще следим техните обещания да бъдат спазени, тъй като и двамата сме в Комисията по екология. Проблемите с пчелите се превърнаха от европейски в световни. Това не е проблем само на земеделието, а засяга и екологията. Доволен съм, че комисарите Мария Габриел и Януш Войчеховски са на моя страна и обещаха да направят всичко възможно пчеларите да получат и екосубсидии. За някои хора може би изглежда странно, че се занимавам толкова много с проблемите на пчеларството, но истината е, че ако няма пчели, до 1-2 години няма да има даже домати и краставици. Това не засяга само тях, а всички хора на планетата. Както е казал Морис Метерлинк, белгийският нобелов лауреат, в книгата си „Животът на пчелите“ от 1901 г. – „Ако пчелите изчезнат, на човечеството му остават още 4 години“.

– Новата Еврокомисия встъпи в длъжност. Какви са очакванията Ви – дали ЕС ще започне да се занимава по-сериозно с проблемите на своите граждани или ще продължава да се говори основно за глобални заплахи?
– Като изключим няколко комисари, като Мария Габриел, която се представи много добре, смятам, че има доста посредствени членове на новата Комисия. Все пак време е да започнем работа. Надявам се, че председателката Урсула фон дер Лайен ще спази своето обещание да се намали бюрокрацията, въпреки че до сега прави точно обратното. Ако не – ние ще я принудим. Мисля, че за това сме изпратени в Европейския парламент – да направим еврвоинституцитие по-ефективни и да работят в интерес на европейските граждани. Нека първо решим нашите европейски проблеми и после да помогнем за разрешаването на световните.

Нашият гост
Андрей Слабаков е роден 13 август 1960 година. Той е български режисьор, сценарист и актьор. На последните избори за Европейски парламент е включен в листата на ВМРО, където заема четвърто място. Получава голям преференциален вот от избирателите, което го изпраща на второ място след водача на листата Ангел Джамбазки и от септември тази година е евродепутат.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.