Арктическият елен е на път да стане застрашен вид заради глобалното затопляне

Арктическият елен е на път да се превърне в застрашен вид заради глобалното затопляне, съобщи Би Би Си. За последните две десетилетия популацията му се е стопила с повече от половината.

Ако до преди 20 години арктическите елени са били почти 5 млн., то сега бройката им е около 2,1 млн. Глобалното затопляне променя климата в Арктика и тундрата става по-негостоприемна за елените.

Местният вид елени се храни с ниска растителност, която се влияе от температурите. Заради глобалното затопляне храната им започва да изчезва. Друг проблем е, че по-топлият климат подпомага развитието на различни видове насекоми, които нападат стадата от елени.

Честите валежи в Арктика също представляват проблем за животните. Тъй като температурите са около нулата, водата замръзва и по този начин животните се придвижват по-трудно. Ледът пречи и на храненето им, тъй като елените трудно мога да го разчупят, за да стигнат до растителността.

Експерти смятат, че затоплянето на Арктика ще продължи и така съдбата на елените там не изглежда добра. Наблюдава се и “събуждане” на ледниците, които се топят все повече заради затоплянето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл