Армин Лашет - Потенциалният канцлер

59-годишният Армин Лашет е новият лидер на управляващата в Германия Христиандемократическа партия (ХДС), на канцлера Ангела Меркел, която оваканти поста още през 2018 г. За кратко там се подвизава сочената навремето за най-вероятен приемник на “мути” (от немски “мама”) Меркел - Анегрет Крамп-Каненбауер (АКК за медиите), която пое от Урсула фон дер Лайен германското министерство на отбраната и лидерската позиция в ХДС преди близо две години. Позиция, която след серия неубедителни представяния и вътрешнопартийни скандали АКК сдаде през февруари 2020 г., преди първата вълна на пандемията от COVID-19 “официално” да залее Германия.

И на фронта пак застана Меркел, актуално отново с над 70% одобрение от страна на населението, да поведе мобилизацията за ограничаване на разпространението, лечението и вече ваксинацията на германците срещу COVID-19. Което пък гарантира много добра основа за ХДС и новия є лидер - Армин Лашет, да започне да гради имиджа си на следващия канцлер на Германия, ако спечели изборите за Бундестага, насрочени по закон за септември тази година. Преди тях го чакат два регионални вота през март в Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц, на победата на които ХДС ще разчита, за да си гарантира запазването на властта на федералните избори през есента. И естествено, да издигне печеливш кандидат за канцлер.

Което, да бъдем честни, след 18 години Ангела Меркел на кормилото на Германия и ЕС, няма да е лека задача. “Фрау Канцлер” посрещна и изпрати четирима американски и четирима френски президенти, петима британски премиери и още толкова италиански. И двама руски президенти, апропо. Макар и тук да говорим просто за статистиката “Путин-Медведев” във времето. Но така де, ще си припомняме за Меркел през годините много.

Да се върнем на Армин Лашет.

В избора му мнозина виждат ясно изразеното желание на делегатите на видео-конференцията на ХДС от изминалия уикенд партията да запази “умерения курс” на икономическо управление на Меркел и участие в европейските дела. И в крайна сметка 521 срещу 466 виртуални делегати на отлаганата на два пъти дигитална конференция на ХДС подкрепиха Лашет за лидер на германските консерватори. Срещу “твърдото крило” на партията, в лицето на Фридрих Мерц, банкер и десен консерватор, който поздрави опонента си и според коментари в германски медии, е поискал поста на министър на икономиката в замяна на безрезервна подкрепа за Лашет в партията преди номинирането за кандидат за канцлер. За която титла, според спекулации в Берлин, се борел и лидерът на “вечният партньор” на ХДС във федералното управление - баварската Христиансоциална партия (ХСС) - Маркус Шьодер, премиерът на Бавария. В надпреварата имаше и трети кандидат - Норберт Рьотген - председател на комисията по външни отношения в Бундестага, който изтегли името си след първия тур на вота. И така уравнението стана ясно. И с конкретен резултат.

След което остава да преброим и козовете на страната на новоизбрания лидер на най-голямата германска партия - ХДС, наричащата себе си последната “Volkspartei” (партия на хората) и какви са шансовете на Армин Лашет да бъде избран за следващия канцлер на Германия.

Те не са слаби по никакъв начин. Премиер на най-гъсто населената германска провинция, Северен Рейн-Вестфалия, Армин Лашет оглавява от 2017 г. “кабинетът Лашет”, в коалиция с либералната Свободна Демократична Партия и се ползва с немалка популярност в имигрантските общности.

Самият той е роден на 19 февруари 1961 г. в предградие на германския град Аахен, недалеч от тройната граница с Белгия и Холандия. Родът му може да бъде проследен назад до първата половина на ХIХ век, когато се пренася от белгийската провинция Валония в Аахен. Със семейство, разпиляно последните два века през три-граничния район, фамилията Лашет присъства на територията и на трите държави - Белгия, Холандия, Германия. Всичките са практикуващи католици, подобно на Лашет.

В ХДС бъдещият лидер на партията влиза още на 18-годишна възраст, докато изучава право. Първо, в университета на Мюнхен, после този в Бон. След дипломиране започва да се занимава с журналистика, най-напред като главен редактор на “Киршен Цайтунг” в Аахен през 1991-а преди да поеме ръководството на издателството “Айнхард-Вернлах”. За първи път влиза в Бундестага с парламентарните избори от 1994 г. и е член на комисията по икономическо сътрудничество. Между 1999 и 2005 г. е член на Европейския парламент, като заседава в комисията по външна политика.

Със завръщането си в германската политика през 2005 до 2010 г. Армин Лашет се занимава със социалните и демографските въпроси, като министър в правителството на Северен Рейн-Вестфалия. През 2012 г. избран за един от петимата зам.-председатели на ХДС. От 27 юни 2017 г. досега Армин Лашет е премиер на Северен Рейн-Вестфалия и представител на провинцията в Комисията по външни отношения на Бундесрат-а, долната камара на парламента на Германия.

 

 

ХДС извади късмет с него

ХДС практически извади късмет с избирането на Армин Лашет за лидер на партията. (...) Избирането на Ланшет увеличава шансовете на ХДС да излезе най-силната партия на изборите тази година и да не бъде задмината от Зелените. Евентуална победа на Мерц щеше да постави под въпрос самото съществуване на Християндемократите и да отблъсне мнозина потенциални избиратели на Меркел за сметка на Зелените.

Манфред Гюлнер, директор на германската социологическа агенция “Форца”

 

 

С ръката на Меркел

Влиянието на Меркел, която излиза от политиката след следващите избори - след като вече отстъпи като партиен лидер през 2018 г. - се усети повече от осезаемо по време на изборите за следващ лидер на ХДС. Проведени онлайн за първи път в историята на Германия. Тя даде ясната си подкрепа за Армин Лашет, призовавайки за продължение на центристкия є подход в политиката.

Кейт Конъли, кореспондент на в-к “Гардиън” в Берлин 

 

 

Добра новина за съюзниците

Съюзниците на Германия, надяващи се на спокоен преход в ерата пост-Меркел, могат да са спокойни че един от от най-близките є съюзници поема партията. През годините Ланшет постоянно е защитавал нейните политики, включително тези за отварянето на границите по време на бежанската криза през 2015 г. и приемането на 1 млн. мигранти в Германия.

Гай Шазан, шеф на бюрото на “Файненшъл Таймс” в Берлин 

Известен и като “турчинът” Армин

Армин Лашет се впуска в регионалната политика на Северен Рейн-Вестфалия като министър, отговарящ за социалните въпроси в най-гъсто населената германска провинция. И за кратко време си извоюва прякора “турчинът” Армин. Всеки може да си представи защо точно този етнос са избрали германските медии, за да го посочат като пример за интеграционна политика.

Коментари

Задължително поле